Menü Bezárás

1 milliárd dollárt adományozott a milliárdos, hogy 2030-ig megmentse a bolygó 30%-át

1 milliárd dollárt adományozott a bolygó védelmére! A cél a bolygó 30%-ának megmentése 2030-ig!

Amikor több, mint 1 milliárd dollár adomány gyűlt össze a Notre Dame székesegyház újjáépítésére, a világ egy része értetlenkedve és felháborodva vette tudomásul, hogy hogyan nem kerül ennél égetőbb kérdésekre ekkora összeg, mint például a környezetvédelemre. Októberben egy svájci milliárdos úgy gondolta, hogy megengedheti magának, hogy 1 milliárd dollárral támogassa a Földet.

A Wyss Alapítvány vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy egymilliárd dollárt adományoz a környezetvédelemre a következő tíz évben. Azt tűzte ki célul, hogy a bolygó területének 30%-a nemzeti parkokhoz hasonló védelmet élvezhessen.

Hansjörg Wyss a The New York Timesban jelentette be ötletét, elmondta, hogy az elmúlt 20 évben alapítványa már nagyon sokat foglalkozott a környezetvédelemmel, 450 millió dollárt költött az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Amerika, Mexikó és Afrika élőhelyeinek megvédésére. Így 40 millió hektár földterületet és vizes élőhelyet sikerült megóvniuk. Reményei szerint a következő tíz évben sikerül a bolygó 30%-át megmenteni. A védett övezetek nem csak új munkahelyeket teremtenek, de látogatókat is vonzanak, és ezáltal gazdasági fejlődésre is lehet számítani.

A Business Insider úgy tudja, hogy Wyss már 66 millió dollárt adományozott kilenc, a világ különböző országaiban működő környezetvédelmi szervezetnek, így igyekezve megóvni mintegy negyven millió hektár szárazföldi és vízi területet, Afrikától Európán át egészen Észak- és Dél-Amerikáig.