Menü Bezárás

10 érdekes tény, ami felforgatja a világról alkotott elképzelésed

A világunk valóban páratlan hely, és egy dolog biztos róla, talán sosem fogjuk teljes mértékben kiismerni. Hiába vagyunk már lassan 8 milliárdan, amiből ráadásul 8 millió fő a tudománynak szenteli életét, egyszerűen a Föld mindig kicsit előrébb jár és okosan cselezi ki az emberiséget.

Ugyanakkor ennek köszönhetjük azt is, hogy az elsajátítható és megismerhető dolgok száma egy emberi élet léptékében gyakorlatilag végtelen, hisz nincs olyan élő ember, aki szó szerint mindent tudna. Emiatt pedig újra és újra gyermekien tudunk rácsodálkozni és világra és azt mondani: „Ezt nem gondoltam volna…”

Íme, néhány érdekesség, amire egész biztos felkapod a fejed!

1. A világ legveszélyesebb országa: a Vatikán

Paradoxnak tűnik? Pedig nem az! Egyszerű matematika az egész. Ha meg akarjuk tudni, hogy egy ország, vagy város mennyire veszélyes csak el kell osztanunk a bűncselekmények számát a lakosság számával.

Tény, hogy a Vatikán jóval kevesebb lelket számlál, mint bármelyik nagyváros, ami eszünkbe juthat, de a számok nem hazudnak. 2006-ban pl. a Vatikán lakossága 492 fő volt, a regisztrált bűnesetek száma viszont 827, vagyis az egy főre jutó bűncselekménye száma 1,68. Ez pedig igen magasabb arány, mint bárhol máshol a Földön.

2. A lajhár igazi úszóbajnok

Ha jól belegondolunk a lajhár nem túl izgi állat. Naphosszat lustálkodik, még csak meg se mozdul, ha nem muszáj. Sebességük a szárazföldön 2 méter/perc!

Ugyanakkor tudtad, hogy kiválóan úsznak? Azt az energiát, amit a parton megspórolnak, valószínűleg a vízben adják ki, ugyanis ott ötször gyorsabbak, mint a szárazföldön. Sőt, akár 40 percig is képesek úszni mindössze egy levegővétellel, lassú anyagcseréjüknek köszönhetően.

3. Nyelvi kérdések

Mindannyian hallottuk már azt az általánosan elfogadott tényt, hogy a nyelvünk különböző részeink érzékeljük a különböző ízeket. Így a nyelvünk hegyén érezzük az édeset, a sósat és a savanyút a nyelv két oldalán, a keserű ízt pedig a nyelv hátsó részén.

A szakemberek azonban állítják, ez az elmélet egyáltalán nem helytálló. Az egyes ízek érzékelésére specializálódott receptorok az egész nyelvünkön, tulajdonképpen “össze-vissza” megtalálhatóak.

4. A kutyák színvakok?!

Ez egy általános hiedelem, ám a tudomány mai állása szerint valójában nem igaz. Kutatásokból kiderült, hogy az ember legjobb barátja egész biztosan nem fekete-fehérben látja a világot. Felismerik a kék és a sárga színt, ugyanakkor a pirosat és a zöldet nem tudják megkülönböztetni.

5. Birkanyírás, és ami utána jön

Kevesen tudják, de a birkanyájakon belül van egyfajta hierarchia, azt pedig, hogy ebben ki hol helyezkedik el, azt a nem és az életkor nagyban meghatározza. Amikor azonban eljön a nyírás ideje, hirtelen minden felborul, a nyáj addig jól működő élete a múlté lesz. Ezt követően ugyanis a barik képtelenek lesznek megkülönböztetni egymást, ugyanis eltűnik bundájuk és annak illata is, így heves harcok kezdődnek a státusz nevében.

6. Newton és alma

Mindenki ismeri a történetet, Isaac Newton kertjében szendergett, mikor puff egy alma a fejére esett és ebben a pillanatban fogant meg elméjében a gravitáció ötlete. A valóságban azonban ez nem egészen így történt. Volt az alma és volt Newton, de nem a fejére esett, csupán látott egy lehulló almát.

7. Nem mindegy mi a háttérképed

Ha érzed, hogy a stressz eluralkodik rajtad, akkor bizony változtatnod kell az életviteleden. De nem kell nagy sorsváltó dolgokra gondolni. Egy kísérletből kiderült, hogy ha megváltoztatod a telefonodon, vagy számítógépeden a háttérképed, mondjuk egy kellemes tájképre, az máris csökkentheti a stressz-szintedet.

8. Csak a macskák dorombolnak, ugye?

Nem. Valójában egész sok állat képes az effajta hangképzésre, pl. a tengeri malac, a róka, a medve, a nyúl, a hiéna, a mókus és még a gorilla is.

9. A sötétben látás szuperképessége

Valójában nem is kell szuperhősnek lenni hozzá. Az emberi látás egészen rendkívüli, egy dolog tesz be neki, mégpedig az, hogy a Föld gömbölyű. Így a maximális távolság, amire ellátunk az nagyjából 5 kilométer. Ugyanakkor, ha a Föld lapos lenne, az emberi szem képes volna észlelni a tőle 43 kilométerre lévő égő gyertyát a vaksötétben.

10. A telefonod aranyat ér

Egy tonna aranyércből mindössze 1-2 gramm tiszta aranyat tudnak kinyerni. Ugyanannyi aranyat tartalmaz 41 mobiltelefon is. Egy tonna telefon pedig már nagyjából 300 gramm aranyat tartalmaz. De persze a telefonok túl drágák ahhoz, hogy befektetésként kezdjük vásárolni őket.

Forrás: Brightside