Menü Bezárás

10 furcsa tény, amely megváltoztatja a világról alkotott képed

Mindennap van lehetőségünk kibővíteni a tudásunkat, s ezáltal a világról alkotott képünket. Mi több, fontos is, hogy így tegyünk, hiszen nem ragadhatunk le egy bizonyos szinten! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindennap fel kellene lapoznunk a lexikonokat, vagy magunkra kellene erőltetni valamiféle “száraz” és unalmas témát csak azért, hogy tanuljunk. Úgy is lehet új ismeretekre szert tenni, hogy közben szórakozunk, ehhez pedig csak annyi szükséges, hogy olyan témát válasszunk, ami érdekel, sőt, lenyűgöz minket.

Az alábbiakban pontosan erre lesz lehetőséged, 10 érdekfeszítő tény keretében.

1. A hím orangutánok vonzódnak a vörös hajú nők iránt.

A hím orangutánoknak van egy igen furcsa tulajdonságuk: nem csak a nőstény fajtársaik iránt vonzódnak, hanem a vörös hajú nőkért is.
Egy ausztráliai állatkertben történt egyszer, hogy az ott élő Hsing Hsing nevű orangután ellopott egy képet egy magazinból, amin Nicole Kidman volt… rögtön magával is vitte a kuckójába.

2. Amikor a képhamisítókat hamis pénzzel fizették ki.

2003-ban két szélhámos spanyol férfi szeretett volna eladni egy hamis Goya képet. Egy “gazdag arab sejk” jelentkezett, egy közvetítőn keresztül, aki 300.000 dolláros jutalékot kért (mármint a közvetítő). A hamisítók – furcsamód – belementek az üzletbe, hiszen a képet eleinte 4 millió, majd végül 1,7 millió dollárért (~478 millió forint) árulták.

A pénzt meg is kapták, csak – ironikus módon – nem volt eredeti, mint ahogy a kép sem. A két férfit letartóztatták, amikor be szerették volna váltani a pénzt. A közvetítőt viszont sosem találták meg.

3. Ausztráliában betiltották a Peppa malac rajzfilmsorozatot.

Az ok nem az, amit elsőre gondolnánk… :). Több szülő is panaszkodott, hogy a sorozat arra tanítja a gyerekeket, hogy ne féljenek a pókoktól. Ausztráliban ez pedig elég veszélyes hozzáállás lehet, így végül betiltották a rajzfilmet.

4. Egy tiszt annyira népszerű volt az egyik Louisiana-állami javítóintézetben lévő fogvatartottak körében, hogy még bulit is rendeztek neki.

John Whitley annyira kedves és korrekt volt a bent tartottakkal, hogy azok kifejezetten szerették. Mi több, az évek során Johnnak sikerült lecsökkentenie az agresszív tettlegességek számát azzal, hogy egy pontrendszert vezetett be: a jó magaviseletért pontokat kaptak a foglyok. Az is az ő ötlete volt, hogy a legtöbb pontszámmal rendelkező rabok (tehát, akik a legmegbízhatóbbak) elhagyhassák az intézetet addig, amíg nézőként részt vesznek egy sporteseményen, vagy valamilyen ehhez hasonló rendezvényen.

Johnt ezek miatt annyira szerették a bentlakók, hogy még egy bulit is rendeztek a tiszteletére, amikor nyugdíjba vonult.

5. Az eltévedt kanadai férfi esete.

Egy kanadai férfi a csónakjából horgászott, amikor is hirtelen vihar támadt és olyan helyre sodorta, amit egyáltalán nem ismert. Egy hatalmas erdőben találta magát, de fogalma sem volt, merre kellene indulnia. Ám ahelyett, hogy pánikba esett volna, egy merész ötlet jutott eszébe: elvágja az áramvezetéket a fejszéjével, hogy a kiérkező szakemberek rátaláljanak.

A terve bevált, habár ki kellett fizetnie az okozott kárt és nagyon sok embert maradt több, mint 30 órán keresztül áram nélkül. De az élet fontosabb, nemde?

6. A prérifarkasok és a borzok képesek együtt vadászni.

Egyesítik erőiket: a borzok képesek olyan szűk odúkba is bemenni a préda után, ahová a prérifarkasok nem férnek be. Ez utóbbiak pedig hatékonyabbak, ha sík terepen kell üldözni a kiszemelt zsákmányt, valamint a látásuk is jobb, a borzoknak viszont a szaglásuk a fejlettebb.

Több esetről is beszámoltak már, amikor egy borz kiásott egy állatot, amit aztán a prérifarkas “társa” vett üldözőbe és kapott el. A zsákmányt végül elosztották.

7. ‘A Világ’ nevű óceánjáró hajón mindig lakik valaki.

Szó szerint! Az emberek tágas és kényelmes kabinokban/apartmanokban élnek itt, amiket megvásároltak. Akkor is otthon vannak, amikor a hajó épp az óceánokat szeli és 2-3 napra megáll a világ különböző pontjain.
Az árai természetesen nem alacsonyak: 2,7 – 9,1 millió dollárig, azaz átszámolva: 760 millió és 2,5 milliárd forint között mozognak. A hajón élők átlagos életkora pedig 64 év

8. Szivárvány éjjel is megjelenhet.

A jelenséget angolul “Moonbow”-nak hívják, ami abból adódik, hogy a Hold fénye szóródik szét az esőcseppeken. Ez egy nagyon ritka jelenség, ami nem csoda, hiszen teliholdnak, esőnek és tiszta időnek kell lennie egyszerre. Továbbá sajnos szabad szemmel nem annyira látható, legalábbis nem színesnek. Ehhez hosszú záridejű képet kell készíteni.

9. Marilyn Monroe-nak magasabb volt az IQ-ja, mint Albert Einsteinnek.

Legalábbis egy elterjedt állítás szerint, amit persze nem lehet ellenőrizni, bizonyítani. Tény, hogy Marilyn nagyon intelligens volt és rengeteg könyvet is olvasott, de ezekből nem vonható le egyértelműen a fenti állítás.

10. Európa legidősebb kocsmáját 900-ban nyitották Írországban.

Igen, jól olvasod! A Sean’s Bar nevű ír kocsmát, ami mind a mai napig üzemel, még 900-ban építették Athlone-ban. 1970-ben egy nagyobb felújításon esett át, ami során rengeteg régi érmét találtak. Ezek egy részét egy múzeumnak adták, a másik részét pedig a kocsmában tartják.