Menü Bezárás

10 intő jel, hogy nem testileg, hanem lelkileg vagy teljesen kimerülve – Nagyon oda kell rá figyelni!

A lelkünk mindig jelez, csak többnyire teszünk rá. Nem kéne. Íme a jelek, figyelj oda rájuk magadon is, a szeretteiden is…

Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke “utoléri” őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést. Pedig ahogy a test, úgy a lélek is megérdemli a karbantartást, a feltöltődést, mert könnyen depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe csúszhatsz bele. Ha ezeket veszed észre magadon vagy a szerelmeden, barátnődön, szeretteden, ideje bekapcsolni a vészjelzőket. És lazítani, felengedni, visszavenni a tempóból.

#1 Fáradt vagy nappal, ideges éjszaka

Ha napközben szinte koppan a fejed az asztalon, olyan álmos vagy, minden vágyad az, hogy végre jól kialudhasd magad, de aztán éjszaka álmatlanul forgolódsz, vagy éppen olyan vadakat álmodsz, hogy az csak még jobban kiborít, akkor bizony a lelked túl van pörögve. A pszichés kimerültség egyik legfontosabb jele a pihenésre, teljes lazításra való képtelenség.

#2 Indokolatlan rosszullétek

Nem durvák, de mégis rossz közérzetet okoznak. Enyhe szédülés, fejfájások, gyomorgörcsök, izomfájdalmak, vagy épp befeszült izmok (főként nyaktájékon) – a tested ezzel azt próbálja közölni, hogy a lelked nincs jól, “nem érzi jól magát a bőrében.” Persze ha egy tünet állandósul, mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatni, de ha nincs szervi bajod, akkor a dolog pszichés eredetű.

#3 Magad sem tudod, hogy vagy

Ha valaki megkérdezi, mi van veled, netán aggódik érted (mondjuk látja, hogy állandóan kimerült vagy), egyszerűen nem tudod a választ. Érzed, hogy “összevissza” vagy belül, nincs meg a balansz, a harmónia, de nem tudod megfogni a problémát, magad sem érted, mi ütött beléd.

#4 Nem állsz biztos lábakon

Ezt most szó szerint értsd. Nekimész mindennek, megbotlassz, minden kiesik a kezedből, feledékeny és dezorientált vagy. A tested és a lelked nincs összhangban, ez tesz téged ilyen csetlő-botlóvá.

#5 Hiperérzékeny vagy

Mintha hirtelen az egész életed egy folyamatos premenstruációs szindrómává vált volna. Mindenen elérzékenyülsz, egy mosóporreklámon is képes vagy bőgni, néha úgy érzed, szétvetnek a túláradó érzelmek, máskor meg magadba roskadsz és semmi sem érdekel.

#6 Pánik és szorongás

Ha enyhe pánikrohamok és szorongásos tünetek jelentkeznek nálad – nehézlégzés, erős szívdobogás, hasmenés, szédülés, “idegenség-érzés” a világban, erős, ok nélküli félelem, izzadás – akkor azonnal változtatnod kell. Ezek már a test vészjelzései, ha nem figyelsz oda rájuk, komolyabb baj is lehet.

#7 Magány

Bármennyien is vannak körülötted, valahogy mindenkit idegennek érzel. Magányos vagy, nincs energiád emberi kapcsolódásokra. Lehet, hogy meg tudod játszani, de valójában, belül nincs kedved senkihez.

#8 Testi fáradtság

Onnan lehet megkülönböztetni a jó és a rossz testi fáradtságot, hogy az előbbi jólesik, az utóbbi nem. Ha már a legkisebb mozgástól, tevékenységtől is kimerültnek érzed magad, ha nem okoz örömet a sport, akkor bizony a lelked fáradt, a belső energiáid “folytak el”, a fizikumodnak ehhez semmi köze.

#9 Megkeseredettség

Nem ismersz magadra, olyan keserű, mérges, irritatív lettél. Tele vagy negatív érzésekkel – irigység, tehetetlen düh, sőt agresszió – amelyek soha nem voltak jellemzőek rád. Nyugi, nem lettél gonosz boszorka, egyszerűen csak besokalltál, a lelked nem bír el több terhet.

#10 Negatív jövőkép

A lelki fáradtság egyértelmű jele, hogy mindent sötéten látsz. Nem vársz igazán semmit, nem érzékeled a jó dolgokat, egyfajta fásultság vesz rajtad erőt.

Ha a fenti szimptómákat érzékeled magadon, még nem kell kétségbe esni. De azonnal cselekedni kell. Van kiút. Először is készíts egy fontossági listát – akár le is írhatod – hogy mik vagy kik azok az életedben, amik zavarnak, túl sok energiát szívnak el tőled, és kik vagy mik azok, amik jók neked.

Figyelj: NAGYON fontos, hogy őszinte legyél önmagadhoz. Azután szelektálj. Ami rosszat tesz neked, iktasd ki, amennyire lehet. Kapcsold ki a telót. Ne találkozz az energiavámpír barátnőddel. Ne hajszold magad agyon a munkában.

Ami pedig jó neked, arra tegyél egy lapáttal. Menj el fürdőbe. Olvass egy klassz könyvet. Tölts sok időt a szabadban. Koncentrálj azokra a családtagjaidra, barátaidra, akik simogatják a lelkedet. Nevess, pihenj, keresd meg mindenben a jót. Ha ezeket megteszed, hidd el, hamar magad mögött hagyhatod a sötét, energiahiányos napokat, és rendbe fogsz jönni.