Menü Bezárás

10 jel, ami alapján megkülönböztetheted az okos embert az ostobától

Az ostobaság és a bölcsesség egyaránt könnyen megfertőzhetnek, akár egy betegség – figyelmeztetett Shakespeare. Ezért nagy körültekintéssel kell megválogatnunk a minket körülvevő embereket. És hogy tudhatjuk meg, hogy értelmes vagy kevésbé értelmes emberrel van dolgunk? A pszichológusok feltárják, melyik az a 10 jel, amely intelligens emberre utal.

Amikor megismerkedsz valakivel, ezeket a tulajdonságokat kell keresned a beszélgetőpartneredben:

1. Nem formál véleményt semmiről a helyzet alapos ismerete nélkül

Egy okos ember nem siet levonni a következtetéseket, és nem értékel elhamarkodottan, amíg alaposan meg nem ismert és ki nem elemzett minden körülményt és részletet. Nagyon ritkán kritizál és ítélkezik.

2. Könnyen beismeri, ha hibázik

Az okos ember küldetése az, hogy megtalálja az igazságot, nem pedig az, hogy mindig igaza legyen. Nagyon könnyen felismeri, hogy ő is hibázhat, hiszen a világon semmi sem tökéletes. A kevésbé intelligens emberek nem ismerik fel ilyen könnyen a hibáikat.

3. Nyugodtak

A tanulmányok azt mutatják, hogy az éleslátó emberek nyugodtabbak, mint a kisebb IQ-val rendelkező társaik.

A Michigani Egyetem kutatói által végzett több éves kutatás eredményei kapcsolatot fedeztek fel az agresszív viselkedés és az alacsonyabb intelligenciaszint között.

4. Nem gondolják úgy, hogy jobbak lennének másoknál

A buta emberek jobbnak tartják magukat másoknál. A Psychological Science-ben közzétett kutatások szerint a kevésbé értelmes emberek hajlamosabbak a homofóbiára és a rasszizmusra. Megsértenek másokat, hogy ők maguk értékesebbnek tűnjenek.

Az értelmes emberek nem hasonlítják össze magukat másokkal. Tudnak örülni mások sikereinek, és gyakran készen állnak rá, hogy segítséget nyújtsanak.

5. Empatikusabbak

Az alacsony IQ-val rendelkező emberek gyakran egoisták. Nem érdeklik őket mások szükségletei és érzései. Ez azért van, mert képtelenek beleképzelni magukat mások helyzetébe, és megérteni a gondolkodásmódjukat.

6. Jól érzik magukat egyedül

Egy értelmes ember nem unatkozik, ha magára marad a gondolataival. Sőt, gyakran éppen ilyenkor születnek meg a legjobb ötletei. Az ostoba ember azonban fél egyedül maradni, mert így kénytelen szembenézni a saját ürességével.

7. Későn fekszenek le, és gyakran kinyomják az ébresztőt

Kaya Perina és Satoshi Kanazawa japán kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai baglyok között található a legtöbb értelmes ember. Kutatásuk során összefüggést fedeztek fel a cirkadián ritmus és a magas intelligenciaszint között. Emellett azt is megállapították, hogy azok az emberek, akik gyakrabban kinyomják az ébresztőt, jobban odafigyelnek testük igényeire.

8. Nem félnek attól, hogy ostobának tűnhetnek

Az értelmes emberek nem félnek attól, hogy butának tűnhetnek, megengedik maguknak, hogy ellazuljanak. A kevésbé értelmes emberek folyton arra törekszenek, hogy bebizonyítsák saját értelmi képességeiket. Ők azok, akik bárkit szívesen kijavítanak. Találkoztál már ilyen emberrel?

9. Nem félnek

Az okos ember életét nem a félelem irányítja. Az ostoba ember azonban mindentől fél, fél kipróbálni valami újat, mert arra gondol, hogy nem sikerülhet neki. Amikor cselekszik, az ember tapasztalatra tesz szert, és az, aki ki se mozdul otthonról, és mindentől megriad, nem fogja megérteni az élet igazi értelmét.

10. Párbeszédet folytatnak másokkal

Ha valaki megállás nélkül magáról beszél, és nem hagy szóhoz jutni, abból megállapíthatod, hogy ostoba emberrel van dolgod. Az embernek néha szüksége van rá, hogy kiöntse a lelkét, de ennek nem kellene minden egyes alkalommal megtörténnie, ha beszélgetésre kerül a sor.