Menü Bezárás

10 rossz szokás, amiből komoly egészségügyi problémák származhatnak

Gondoltad volna, hogy a túl melegen öltözés káros lehet az egészségedre? Hogy a rossz szájhigiénia Alzheimer-kórhoz vezethet? Nem?! Akkor az alábbiakban valószínűleg Te is olvashatsz néhány hasznos újdonságot.

A rossz szájhigiénia felgyorsítja az Alzheimer-kórt.

A rosszul tisztított fogak nemcsak fogszuvasodáshoz, hanem paradontitishez is vezethetnek. Ez egy olyan fertőzés, ami először az ínyt veszi célba, majd elpusztítja a fogakat. A pariodontitist okozó baktériumok pedig az agyunkat is befolyásolhatják, melynek eredményeképpen felgyorsíthatják az Alzheimer-kór kialakulását.

Azok, akik melegen öltöznek, gyakrabban betegek.

Ha túl melegen öltözködsz, a ruharétegek között található nedves, meleg környezetben igazi vírus- és baktériumtenyészetet hozhatsz létre a ruháidban: ez ugyanis számukra egy kitűnő és kényelmes élőhely. Annak érdekében, hogy elkerüljük az „üvegházhatást” és az így kialakult baktériumokat, mindig használjunk természetes anyagokból készült ruhákat, és ne hagyjuk, hogy beleizzadjunk, vagy ha ez meg is történik, rendszeresen mossuk és szellőztessük a ruháinkat.

A cukortól romlik a memóriánk.

A nagy mennyiségű cukorfogyasztás demencia kialakulásához vezethet. Közismert, hogy a diabéteszes betegek nagyobb valószínűséggel lehetnek Alzheimer-kórosok. Ettől függetlenül ne hagyjuk el teljesen a cukrot, pusztán figyeljünk oda az ajánlott napi fogyasztási mennyiség betartására, amit minden élelmiszer- és italcsomagoláson megtalálhatunk.

A hajlakk pattanásokat okozhat.

A hajlakkok használatával nem árt óvatosnak lennünk. Kiderült, hogy még akkor is pattanásokat és gyulladásokat okozhat az arcunkon, ha mondjuk csak a frufru megigazításához használtunk belőle egy keveset, de elfelejtettük közben eltakarni az arcunk.

A szénsavas üdítők és a sportitalok szívproblémákat okoznak.

A mesterséges színezékekkel ellátott édesített italok növelik a szívroham, a stroke és a demencia kockázatát. Számos népszerű sportital, gyümölcslé és szénsavas ital beletartozik ebbe a kategóriába.

Az otthonunk gumikesztyű nélküli tisztítása mérgezéshez vezethet.

Nem számít, hogy mosogatunk vagy kályhát tisztítunk – mindig használjunk kesztyűt. Ez azontúl, hogy megvéd bennünket a kémiai égésektől, megakadályozza, hogy mérgező anyagok kerülhessenek a szánkba vagy a szemünkbe. Egy szokásos mosogatószivacson például 362 mikroorganizmus él, melyek többsége káros az emberre.

A toxinoktól nem lehet megszabadulni izzadással.

Leggyakrabban azért izzadunk, hogy kiegyenlítsük a test-hőmérsékletünket: ha melegünk van vagy betegek vagyunk és a hőmérsékletünk emelkedik, az izzadságnak köszönhetjük, hogy nem melegedik túl a testünk. Bizonyos helyzetekben a verejték rendkívül furcsa összetételűnek tűnik, ám a bőrön belül található toxinok nem képesek távozni az izzadtsággal – ez csak egy mítosz.

A reggeli elmulasztása elhízást okoz.

Az emberi test úgy lett megtervezve, hogy napközben hatalmas mennyiségű „üzemanyagot” igényel. Ehhez igazodik hozzá a glükóz-feldolgozás folyamata, a hormonkibocsátás és az emésztő- és idegrendszer munkája.

Egy finom és egészséges reggeli elmulasztása miatt az anyagcsere lelassul, a test pedig a reggeli adag hiányát az esti órákban próbálja meg pótolni – sokkal nagyobb mennyiségben – hogy másnap reggel már ne okozhasson problémát az éhezés jelentése. Mivel azonban az éjszaka folyamán nem folytatunk fizikai munkát és az elégetett kalóriák száma minimális, így az elfogyasztott extra élelmiszer mind súlyfeleslegként rakódik le a testünkben.

A gázos tűzhelyek használata majdnem olyan veszélyes, mint a dohányzás.

A gáztűzhelyen történő főzés során minden egyes alkalommal mérgező gázok égnek el és szabadulnak fel, melyet a tűzhely körül álló személyek akaratlanul is belélegeznek. A mérgező gázok okozta károk majdnem olyan súlyosak, mint a dohányzás esetében, ezért ha van lehetőségünk, mindenképpen célszerű indukciós tűzhelyre váltani.A sajt, a szárított gyümölcsök és a gabonafélék akadályozzák az immunrendszerünk munkáját.

A sajt, a szárított gyümölcsök és a gabonafélék akadályozzák az immunrendszerünk munkáját.

A feldolgozott élelmiszerek sok cukrot tartalmaznak, vagy épp ellenkezőleg: sok sót, adalékanyagokat és túlzott mennyiségű transzzsírt, ami így vagy úgy, de nagy mennyiség esetén egyaránt negatív hatást gyakorol az immunrendszerünk munkájára. Próbáljunk mértéktartóak lenni a következő termékekkel:

  • fagyasztott, konzerv vagy bármilyen félkész termék;
  • gabonafélék, kukoricapelyhek;
  • szalonna és kolbász;
  • szárított gyümölcsök;
  • margarin és sajttermékek;
  • ketchup és más kész mártások.