Menü Bezárás

11 elképesztő és hihetetlen munka a múltból, amik mára már feledésbe merültek!

A technológia gyors fejlődése miatt a tudósok azt mondják, hogy a mai munkák mintegy 47%-a elavulttá válik a jövőben. Habár ijesztően hangzik, logikusan így lehet kikövetkeztetni az események haladásából.

A múltban sok olyan munka létezett, amelyek ma már teljesen eltűntek vagy valami mássá alakultak.
A következő listában ilyen munkák szerepelnek, amelyek nagyon furcsának vagy őrültnek tűnhetnek a mai olvasó számára, de az őseink mindennapi életéhez tartoztak.

1. Repülőgép-figyelő

A radar feltalálása előtt a hadseregnek más eszközöket kellett használnia az ellenség felderítésére. Az egyik technikát akusztikus helymeghatározásnak hívták. A kiterjesztett tölcsérszerű eszközök segítették az embereket abban, hogy különféle rezgéseket érzékeljenek és lokalizálni tudják a hangokat, még ha az igen távolról is érkezett. Ezt a felszerelést az I. világháború közepétől a II. világháború első éveiig használták.

2. Orgia szervező

Ez a munka az ókori Rómában, és ahogy a cím is sugallja, ennek a szakembernek a fő feladata a gazdagok számára ünnepélyek szervezése étellel, zenével és nőkkel. A leghíresebb orgia szervező akkoriban Gaius Petronius volt, Satyricon c. regény híres szerzője.

3. Hónaljszőr eltávolító

Az ókori Rómában a szőrtelenítést gyakran egy-egy társadalmi osztály azonosítójaként tekintették. A római fürdőben  voltak olyan dolgozók, akik a vendégek nem kívánt hónalj szőrének eltávolítását végezték forró vas csipeszek segítségével.

4. Temetési bohóc

Az ősi Rómában temetési bohóc munkája az volt, hogy az elhunytat imitálja, azáltal, hogy utánozza hangját, szokásait, gesztusait, mozdulatait. Emellett hasonlóan is kellett öltöznie, ahogy az elhunyt öltözködött. Ezt azért tették, hogy megnyugtassák a halottak szellemét és az élőket szórakoztassák.

5. Székelési szolga

Ez a munka nem a legkellemesebbek közé tartozik. A székelési szolga egy angol királyi hivatalos szolgai cím volt, aki segített neki testi funkciók elvégzésében és a tisztálkodásban. Ezt a munkát VIII. Henrik uralkodása alatt hozták létre. E szolgák felelőssége megváltozott a Tudorok idején, miszerint csak öltöztetnie kellett az uralkodót. A cím ennek megfelelően megváltozott és 1901-ig létezett.

6. Pióca gyüjtő

A vérvételhez széles körben alkalmazott piócák iránti kereslet kielégítése érdekében olyan embereket neveztek ki, akik piócákat gyűjtenek a lápokból és mocsarakból. Ez a munka szezonális volt és nem valami jól fizetett, emellett a gyűjtők gyakran vérveszteségtől és fertőzésektől szenvedtek. Az 1830-as évektől kezdve az orvoslásban a piócák használata visszaesett. A 20. században a munka elavulttá vált.

7. Bűnbak

Fiatal fiúkat, akiket a hercegekkel neveltek fel, gyakran büntették a hercegek bűne miatt. Mivel a herceg oktatói nem voltak képesek magát a herceget megütni, ezért erre a célra ezeket a fiúkat használták. Azt gondolhatnánk, hogy ez nem volt hatással a hercegre, de valójában igen: a fiúk általában mindig jó barátokká váltak, és a herceg, látva, hogy a barátját miatta ütik, elgondolkodott a jövőbeli viselkedéséről.

8. Ványoló

Az ókori római munkája egy tisztítói munka volt (latin: fullones). Az ókori római városokban a ványolók festettek, mostak és szárítottak mindenféle ruhatípust. Ami ezeknek a helyeknek a különlegességét illeti a modern mosodáktól, hogy az emberi vizeletben mostak ruhát, amelyet a vécékből gyűjtöttek.

9. Tekebábú állítók

Ez az alacsony fizetésű kézi munka megkívánta, hogy egy személy visszahelyezze a tekebábukat a helyes pozícióikra, leszedje az eldőlt bábukat, és visszaadja a bowling golyókat a játékosoknak.

10. Sorszedő gépkezelő

A sorszedő egy forró fém betűszedő rendszer, amelyet újságok készítésére használtak. A szakképzett munkásoknak ezeket a gépeket kellett működtetniük, mivel nem csak sorokat szedtek ki és tették azokat letétbe, de beállították a peremeket és szabályozták a sorok hosszát és vastagságát. A munka elavulttá vált a fényszedő feltalálásával.

11. Computerek

Nem, nem akarjuk azt mondani, hogy a számítógépek hirtelen elavultak. A 17. századtól kezdődően a “computer” kifejezés szó szerint azt jelentette, aki számít. A computerek feladata az volt, hogy átszámítsanak és elemezzenek adatokat, kezdetben kézzel, később számológépek segítségével.

Számodra melyik munka volt a legfurcsább? Oszd meg az ismerőseiddel!