Menü Bezárás

15.000 eurót fizetnek, ha házat veszel a meseszép olasz szigeten, Szardínián

A sziget így próbálja meg elkerülni a teljes elnéptelenedést. Házépítési költséget és jelentős támogatást is adnak azoknak, akik a sziget bizonyos területeire költöznek.

Szardínia regionális önkormányzata örömmel látja mindazokat, akik a sziget ezen területein telepszenek le. Az intézmény közel 45 millió eurós keretet különített el arra a célra, hogy abból segítse a családokat a területen fekvő ingatlanok megvásárlása és felújítása során.

A felajánlás minden olyan nem municípiumi rangú és 3000 léleknél kisebb lakosságú településre vonatkozik, amely fokozottabban ki van téve az elnéptelenedés veszélyeinek – írja a TheMayor.eu.

15.000 eurót fizetnek, ha házat veszel a meseszép olasz szigeten, Szardínián
Így akarják odacsábítani a fiatal családokat

A kezdeményezés egy új stratégiai terv része, amellyel a gazdaságot és az elnéptelenedésnek indult régiókat próbálják újra fellendíteni.

De miből is áll az egyezség?

Az állam olyan vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújt a családok számára, amelynek legfelsőbb hatása akár a 15.000 eurót is elérheti. Az igényelt támogatást pedig csak úgy lehet elnyerni, ha az igényelt összeg nem haladja meg a megadott összeget és 50%-a legalább a lakásfelújítás költségeit fedezi.

A támogatást továbbá azoknak folyósítják, akik az előbbi kritériumok alapján kiválasztott szardíniai kisvárosban regisztrálják az új lakóhelyüket, vagy akik ugyanezen területekre íratják át a lakcímüket a lakásvásárlástól számított 18 hónapon belül. Azok, akiknek már eredetileg is az ilyen kis településekre szól a lakcíme, nem pályázhatnak, még akkor sem, ha egy másik kistelepülésre költöznének át.

Szardínia elnöke, Christian Solinas elmagyarázta, hogy az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a szigetet egy jobb és élhetőbb élethelyé tegyék és több lehetőséget biztosíthassanak a szardíniaiaknak.

„Feltételeket teremtettünk ahhoz, hogy a fiatalok a maradás mellett döntsenek és általuk fejleszteni tudjuk a gazdaságunk legsérülékenyebb területeit. Az első ház vásárlására fordított hozzájárulás termékeny talajt teremt a fiatalok számára a letelepedéshez és a családalapításhoz. Nem érhetünk el növekedést a leghátrányosabb területek valódi fejlesztése nélkül, amely csakis az újranépesítéssel hozható helyre” – áll a sajtóközleményben.

Ezen kezdeményezés mellett még további állami segítséggel várják a fiatalokat. Köztük van az 1 eurós ház projekt is, amely dióhájban arról szól, hogy a nagyobb városok Montresta, Nulvi, Romana, Ollolai és Bonnaroo területein lévő lakatlan ingatlanokat 1 euróért adják el a letelepedni vágyó családoknak.