Menü Bezárás

19 olyan jellegzetesség a távoli Japánból, amelyek vadnak vagy zseniálisnak tűnnek, de semmi esetre sem hagynak minket közömbösen!

Talán senki nem lepődik meg azon, hogy Japán a világ egyik legfejlettebb országa, az ázsiai szigetországban nagyon színvonalas az oktatás minősége. A helyi lakosság életstílusa és hagyományai mindmáig jellegzetesek, és a mindennapi dolgok itt sokszor teljesen más jelleget kapnak. Japánban például kipróbálhatunk szokatlan ételeket, megcsodálhatjuk az ügyfélszolgálatok átgondoltságát, a biztonság és a kölcsönös bizalom számunkra ismeretlen szintjét.

A KETKES szerkesztősége meg van győződve arról, hogy a japán kultúra senkit sem hagy közömbösen, ezért készítettünk egy összeállítást olvasóinknak:

Tokióban +10 ℃ van. A helyi játszóterek és szabadtéri rekreációs területek közelében fűtőberendezéseket telepítettek. Amíg a gyermekek futkároznak a játszótéren, a szülők sem fáznak meg, átmelengethetik magukat a gázüzemű radiátorok mellett.

„Megérkeztünk Tokióba. Életemben először láttam és próbáltam kenyeret bambusz-faszénből. A képen nem égett pirítós van, mint gondolnánk, hanem friss és puha kenyér!”

A városi kirándulások ideje alatt az iskolások az összes hátizsákot egyszerűen az állomáson lévő váróban hagyhatják. Nem kell aggódniuk a dolgaik biztonsága miatt…

A vonat érkezésének időpontja előtt az utasok az egyes kocsik ajtajának helyzetét jelző vonalak mentén állnak, és a kocsi ajtaja pontosan ezen a vonalon lesz, amikor a vonat megáll. Senki sem tolakodik, senki sem próbál meg sorban állás nélkül felszállni.

Gyalogos átkelőhely, amelyet éjszaka sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mindenki hallott már a különös japán automatákról, itt még káposztát is lehet kapni automatából! Néhányból sört is vásárolhatunk, de csak nappal.

A városok nagy építési telkeinek közelében folyamatosan mérni kell a zajszintet. Úgy tűnik, hogy az építkezés közelében egyszerűen nem létezik probléma az ott folyó munkálatok miatt.

Kerékpár anya vagy apa és 2 gyermek számára. A szülők, akiknek nincsen autójuk, így mozognak. A legidősebb gyermek a hátsó ülésen ül, a legfiatalabb a kormánykerék közelében, a szülő látóterében.

A nagyméretű áruk szállításának kényelmesebbé tétele érdekében a vevőknek külön fogantyút adnak, hogy a bevásárlótáska ne vágja a kezüket.

A zöld vonal jelzi az „iskolai zónát”, azt az utat, ami mentén a gyermekek az iskolába járnak.

Biztosak lehetünk abban, hogy Japánban tartózkodunk, ha a taxiban minden ülésen fehér csipke üléshuzat található.

A repülőtéren a földi kiszolgáló személyzet jó utat kíván a repülőgépnek és integet az utasoknak. Ez teljesen normális, bevett gyakorlat Japánban.  

Itt pedig az látható, hogy romantikus találkákat szerveznek macska és emberek között. Úgy tartják ugyanis, hogy az életünk szerelmével találkozhatunk, ha egy macskát a fülénél megsimogatunk, és meghívjuk (a macskát és nem a férfit!) egy különleges macskafagylaltra.

Ilyen szolgáltatást nyújtanak egy japán étteremben: kosarat helyeznek a földre az asztal mellé, hogy a vendégek oda tudják tenni a táskájukat és a személyes dolgaikat.

„Egy másik ok, ami miatt nagyon szeretem Japánt. Szezononként az üzletekben áthelyezik az árukat másik polcrendszerekre, de külön térképet készítenek a vásárlók számára, amelyet a kocsikra helyeznek.”

Abban az esetben, ha például sürgősen szükségünk lenne egy ingre, akár a szupermarketekben is megvásárolhatjuk, mint bármi mást.

A japánok a metrón alszanak, maguk mellé helyezik a telefonjukat, mert a közbiztonság ezt lehetővé teszi…

Beléptető kapuk az állomásokon: minden a bizalomra épül!

Egy állomás, mely csak Japánban lehetséges!

És neked mi a véleményed Japánról, az életstílusukról, a szolgáltatásaikról? Voltál már Japánban valaha?