Menü Bezárás

45 kilót fogyott az orvosnő, elárulta azt a 4 fontos dolgot, amitől sikerült lefogynia

Egy ismert 50 éves amerikai orvosnő azt állítja, hogy miután egész életében küzdött a felesleges kilókkal, orvosi képzettségét felhasználva olyan személyre szabott tervet dolgozott ki, amely segített neki lefogyni és közben egészségesnek maradni.

Dr. Hosoda Emi elmondta, hogy a diétájának megtervezésekor mindent figyelembe vett a genetikájától a bél mikrobiómjáig, és végül 45 kilót fogyott és meg is tudta tartani ezt.

Hosoda elmondta, hogy mindig ellenőrzi, mennyi cukrot tartalmaz egy étel, hogy lássa, nem emeli-e meg az inzulinszintjét és a vércukorszintjét, ami óhatatlanul súlygyarapodáshoz vezet.

A cukorra figyeljünk, ne a kalóriákra

A túlzott cukorfogyasztást a szervezet zsírként raktározza el, növeli a cukorbetegség vagy a prediabétesz kockázatát is.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint körülbelül minden harmadik amerikai felnőttnek krónikus vércukorszintje van, ami a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatát jelenti.

A kalóriamennyiség, amelyre egy személynek szüksége van, az aktivitási szinttől és az anyagcserétől függően nagymértékben változhat, ezért Hosoda elmondta, hogy nem tűz ki célokat vagy kalóriahatárokat a fogyáshoz.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem minden kalória egyforma, és egy élelmiszer kalóriatartalma nem mindig tükrözi annak tápértékét.

Igyunk kellő mennyiségű vizet

Amikor fogyni próbált, Hosoda azt mondta, megtanulta, hogy ne keverje össze a szomjúságot az éhséggel. Azt tanácsolja az embereknek, hogy testsúlykilogrammonként 15-30 milliliter vizet igyanak.

Ez az egyes emberek aktivitási szintjétől is függ: aki aktív és sokat izzad, annak több vizet kell innia, mint egy átlagos aktivitású embernek.

Ez alól a szabály alól csak a szívelégtelenségben, vesebetegségben vagy alacsony nátriumszintben szenvedők képeznek kivételt, akiknek meg kell kérdezniük orvosukat, hogy mennyi vizet fogyasszanak – mondta Hosoda.

Pihentető alvás

Sok embernél jelentkeznek alvászavarok az életkor előrehaladtával, különösen a menopauza után vagy az azt megelőző években, és az elégtelen és nyugtalan alvás összefüggésbe hozható a súlygyarapodással.

Hosoda elmondta, hogy magnézium-kiegészítőket szed, amelyek segítenek az alvásban és ellenállni a cukor utáni sóvárgásnak, de elismeri, hogy kevés tanulmány vizsgálta ezt. Általánosságban elmondható, hogy a táplálékkiegészítők szedése nem garantálja az alvás minőségét vagy a fogyást.

Egy 2021-ben közzétett elemzés megállapította, hogy néhány 50 év feletti felnőtt jobban aludt a rendszeres magnéziumpótlás hatására, de a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a magnéziumot alvássegítőként ajánlják.

Rendszeres testmozgás

Hosoda elmondta, hogy az erőnléti edzéseket is beiktatta a rutinjába. Sokan az aerob vagy kardió gyakorlatokra összpontosítanak a fogyás érdekében, de ő úgy találta, hogy az erőnléti edzés jobban bevált neki.

Ezenkívül az erőgyakorlatok fontosak az 50 év feletti felnőttek számára, akiknek a mobilitás vagy az izomtömeg elvesztése miatt problémáik lehetnek.