Menü Bezárás

6 aranyszabály a világ legidősebb orvosától, hogy hosszú és egészséges életed legyen!

Nincs olyan ember, aki ne szeretne minél hosszabb és egészségesebb életet élni, azonban csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy ezt sikeresen ki is pipálhassák. Úgy vélik, az ember élete nem feltétlenül a leélt napok számában mérhető – annál fontosabb, hogy életünk minden percét hasznosan, boldogan és elégedetten töltsük el azok körében, akiket igazán szeretünk. De mi van, ha mindkettőt egyszerre megkaphatjuk?

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az átlagéletkor. Már most is sokan vannak, akik 100 évnél idősebbek és makkegészségesek. Egy kifejezés is született rájuk: ők az egészséges öregek, akik bár túl vannak a 80-on, mégsincs olyan betegségük, mint a magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség, és akik soha nem szedtek gyógyszert semmilyen krónikus betegségre.

Számos tudományos kutatás készült olyan közösségekről, ahol az egészséges öregség jellemző. A tudósok szerint, a hosszú életük kulcsa elsősorban a génjeikben található. Rengeteg tanulmány készült az életmód és a táplálkozás hatásairól, azonban a legfrissebbek kimutatták, inkább a genetika az, ami a hosszú és egészséges élet szempontjából meghatározó.

„Biztosan vannak olyan gének, amelyek megmagyarázzák, hogy egyes emberek miért védettek az öregedési folyamattal szemben” – áll az egyik tanulmányban, és úgy tűnik, a világ egyik legidősebb orvosa birtokában van a titoknak.

Howard Tucker, aki július 10-én töltötte be 101. életévét, a Guinness Világrekordok szerint is a világ legidősebb praktizáló férfi orvosa. Egy dokumentumfilmben való részvétele egyedülálló betekintést nyújtott a hosszú élet és a boldogság valódi titkába.

„Amikor 1922-ben megszülettem, az Egyesült Államokban a férfiak várható átlagos életkora 58, a nőké 61 év volt. Ezért százéves orvosként és neurológusként a páciensek gyakran kérnek tőlem tanácsot, hogyan maradjunk egészségesek, boldogok és szellemileg aktívak” – magyarázza Howard Tucker a CNBC-ben megjelent cikkében. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk! Íme a doki 6 aranyszabálya!

1. Ha szereted, amit csinálsz, az nem nevezhető munkának. Inspiráló az az elkötelezettség és alázat, amelyet az idős orvos ennyi éven át fenntartott a szakmájában. „74 éve praktizálok orvosként, és még mindig izgatott vagyok, amikor olyan diagnosztikai problémával találkozom, amelyet még soha vagy legalább 20-50 éve nem láttam” – vallotta dr. Tucker.

Ő a tipikus példa arra, hogy lehet valakinek a szakmája a szenvedélye. Ha valamit örömmel és lélekkel csinálunk, az ugyanolyan pozitívan hat az életünkre. Tehát ha elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy élvezzük a szakmánkat, és még mindig tudunk dolgozni, fontoljuk meg a nyugdíjba vonulás elhalasztását. Sokan ugyanis, akik nyugdíjba vonulnak és kevésbé aktívak a mindennapokban, a kognitív károsodás fokozott kockázatával szembesülhetnek – emeli ki az orvos.

2. Minden egyes nap tornázik. Az úszás, a futás, a túrázás és a síelés 80 éves koráig megtartotta őt erősnek és egészségesnek – állítja a világ legidősebb orvosa. „Bár már nem síelek, és nem vagyok olyan aktív, mint régen, a hét minden napján igyekszem legalább 5 kilométert sétálni könnyű tempóban a futópadon” – nyilatkozta a CNBC-nek adott interjújában. Amikor lehetősége adódik, hótalpas túrákat tesz, és legfrissebb célkitűzése, hogy részt vegyen a jövő évi Iron Man triatlonversenyen.

3. Nagyon odafigyel arra, hogy mit eszik. Az orvos azt állítja, nem szab magának korlátokat, azt fogyasztja, ami jólesik, de csak mértékkel. A mértékletesség lehetővé teszi, hogy teljes életet éljünk, ugyanakkor megakadályozza, hogy túllépjük a határokat, és hosszú távon károsítsuk az egészségünket.

4. Megdolgoztatja az agytekervényeit. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy minden nap stimuláljuk az agyunkat. Elengedhetetlen, hogy keményen dolgozzunk, és mindenekelőtt folyamatosan tanuljunk.

„Már 100 éve élek, és minden nap felfedezek valami újat” – mutat rá az orvos, aki a praxisa mellett előadótanár is az orvosképzésben. Ráadásul jogi diplomával is rendelkezik: 67 évesen tette le sikeresen az ohiói ügyvédi kamara szakvizsgáját.

5. Nem engedett a cigaretta csábításának. Dr. Tucker elmesélte, hogy a középiskolás éveiben azt mondta az apjának, rá szeretne szokni a dohányzásra. „De miért akarna bárki is a friss levegőn kívül mást a tüdejébe juttatni, amikor az élet olyan rövid, mint amilyen?” – érkezett a válasz. Az orvos végül beismerte, ez azonnal elvette a dohányzás iránti lelkesedését, és lemondott az ötletről.

6. Folyamatosan kapcsolatban van a családjával. Amikor nem dolgozik, dr. Tucker négy gyermekével és 10 unokájával tölti az idejét, szívesen néz sporteseményeket, és aktív felhasználója a közösségi médiának. A TikTok-on például közel százezer követője van.

Emellett érdeklik a sportautók és imádja a turmixokat. Az orvos szerint a legfőbb boldogságát az adja, hogy van egy nagyszerű felesége, és „nem gyűlölök semmilyen népcsoportot, vallást vagy fajt” – tette hozzá a világ legidősebb orvosa. Forrás