Menü Bezárás

60 percnyi kerékpározás ezen a biciklin képes 24 órán át árammal ellátni egy lakást

A banális szobabiciklikről mindenki hallott, sőt talán a te otthonodban is lapul egy valamelyik sarokban. Sokan szeretnek a lakásban edzeni, időhiány és kényelem szempontjából, erre a célra pedig tökéletesen megfelel a beltéri kerékpár. De mit szólnál, ha most elárulnánk, hogy 1 órányi tekeréssel akár 1 napra elegendő elektromos áramot is termelhetsz az otthonodnak?

60 percnyi kerékpározás ezen a biciklin képes 24 óráig árammal ellátni egy lakást

Az emberek gyakran panaszkodnak a magas villanyszámlákra, mint ahogyan arra is, hogy sosincs idejük elmenni edzeni, holott a rendszeres mozgás létfontosságú lenne mindannyiunk számára. Így született meg ez a zseniális találmány, mely mindkét problémára ideális megoldást nyújt. Nem beszélve arról a közel 1,3 milliárd emberről, aki a szegénység miatt talán most részesülhet először az elektromos áram nyújtotta lehetőségekben.

Manoj Bhargava, a hibrid elektromos kerékpár feltalálója, egy videóban számol be arról, hogy miként lehet jelentős mennyiségű villamos energiát termelni otthon, mindössze 1 órányi laza edzéssel. Ahogy hajtod a bicajt, a fogaskerekek mozgásával aktiválódik a generátor, és az akkumulátor töltődni kezd. Ez annyit jelent, hogy alig 60 percnyi tekeréssel 24 órás áramellátást biztosíthatsz egy vidéki háztartás számára.

A milliárdos tudós és csapata úgy döntött, ideje felhasználni a már ismert mechanikus energia előnyeit arra, hogy megoldást találjon a világ egyik legnagyobb gondjára.

„Mindenhez villamos energia kell. Az elektromos áram a nagy kiegyenlítő.” – fogalmazott Bhargava hozzátéve, hogy a világ lakosságának közel fele vagy csak pár óra erejéig jut hozzá az áramhoz, vagy egyáltalán. Ez a szabad energiaforrás lehetővé teszi, hogy a szegénységben élők nemcsak villanyt gyújthassanak az otthonaikban, hanem hozzáférjenek az internethez, és tanulhassanak. A feltaláló ezt a jövőt reméli a hibrid kerékpárjától.

Gyakorlatilag már egy ilyen bicikli is elegendő ahhoz, hogy egy kis faluban mindenkinek jusson az elektromos áramból. Mindössze annyit kell tenniük, hogy minden nap egy másik háztartásbeli hajtja a pedálokat, egyetlen órán át. A fejlődő országokban pedig kiváló árampótló ez a kis kerékpár, és még az elhízás ellen is remek segítséget nyújt.

Manoj Bhargava hibrid biciklije a szó legtisztább és legkörnyezetbarátabb értelmében termeli a villamos energiát. A feltaláló szavaival élve, amennyiben a lakosság fele ezt a kerékpárt használná, akkor a bolygón élők fele környezetkímélő energiát fogyasztana.

A szakember nagyon komolyan gondolja, amit csinál: tízezer kerékpárt szándékszik szétosztani csak Indiában az előttünk álló esztendőben. A vagyonának közel 90%-át pedig kutatásokra és adakozásra áldozta. Vajon még ki tenne meg egy ekkora lépést az emberiség jövőjéért?