Menü Bezárás

7 csodálatos dolog, ami akkor történik, ha elkezded jobban szeretni önmagadat

Aska Kolton hosszú utat tett meg, mire eljutott oda, hogy igazán megértse az önmaga iránti szeretet lényegét. Sokáig azt hitte, már megtanulta szeretni önmagát, de egy perui sámánnál tett látogatása után rádöbbent, hogy még mindig van mit tanulnia.

A nő a szokásos kérdéseket tette fel a sámánnak: mikor találja meg a szerelmet, mikor lesz jobb állása, mikor talál egy jobb lakást. A sámán pedig minden kérdésére ugyanazt a választ adta: „Amikor elkezded szeretni magadat.”

Kolton először dühös lett, mivel úgy érezte, rengeteg munkát fektetett már önmaga fejlesztésébe, és biztos volt benne, hogy szereti és tiszteli saját magát, egy vadidegen azonban egyszerűen azt mondta, hogy még több munkára van szükség. Tehetetlennek, csüggedtnek érezte magát, és csalódott volt.

Néhány évvel később azonban – bár az élete nem sokat változott, továbbra sem volt elégedett a munkájával, és egyedülálló volt – váratlanul megértette, mit jelent valóban szeretni önmagát, és megértette, hogy a sámánnak igaza volt. Rájött, hogy az önmaga iránti szeretet egy folyamatos, tudatos választás, valami, amit állandóan gyakorolni kell.

Az önmagunk iránti szeretet azt jelenti, hogy önmagunkat helyezzük előtérbe, és a nekünk megfelelő dolgokat és embereket választjuk. Ha erre képesek vagyunk, drámai változásokat tapasztalhatunk meg az életünkben.

1. Kezded úgy érezni, hogy valóban te irányítod a saját életedet

Ha elkezded jobban szeretni önmagadat, rá fogsz jönni, hogy a vágyaid és szükségleteid fontosak, és te magad döntheted el, tiszteletben tartod azokat, vagy sem.

„Rájöttem, hogy mindig van választásom. Hozhattam rossz döntéseket félelemből, bűntudatból és szégyenből, vagy hozhattam olyan döntéseket, amelyek összhangban voltak azzal, aki vagyok, és amit hitelesnek éreztem önmagammal kapcsolatban. Így aztán felhagytam azzal, hogy megpróbáljak megfelelni az embereknek, hogy megfeleljek olyan férfiaknak, akik nem érdemlik meg a figyelmemet, és hogy olyan dolgokat csináljak, amelyek nem hoznak számomra örömet vagy elégedettséget” – magyarázta Kolton.

2. Erősebb határokat fogsz felállítani a randizás és a szerelem terén

Ha megtanulod tiszteletben tartani a saját igényeidet és vágyaidat, magabiztosabb és céltudatosabb leszel. Nem pazarolsz időt olyan emberekre, akik nem érdemlik meg a figyelmedet, és összességében jobb döntéseket hozol a szerelemben.

Aska Kolton számára ez mindenképpen meghozta az áttörést: miután évekig küszködött a romantikus kapcsolatok terén, végre megtalálta a szerelmet.

3. Nem vársz folyton mások jóváhagyására

Ez hihetetlenül felszabadító érzés lehet. Ha megtanulod igazán szeretni önmagadat, nem aggódsz többé amiatt, mit gondolnak rólad mások. Nem küzdesz folyton azért, hogy kedveljenek és elfogadjanak, így sokkal hitelesebben önmagad lehetsz, és a saját elképzeléseid szerint élhetsz.

4. Bátrabb ás tudatosabb döntéseket hozol

Az önszeretet bátorságot ad ahhoz, hogy megszabadulj azoktól a dolgoktól, amelyek nem szolgálnak téged, és helyet adj azoknak, amelyek segítenek a fejlődésedben. Amikor igazán megbecsülöd magadat, olyan döntéseket hozol, amelyek valóban a te javadat szolgálják.

Aska feladta a munkáját, amit nem szeretett, és elköltözött londoni lakásából, ahol nem volt boldog. Megtalálta a szerelmet, teherbe esett, és életet adott a kisfiának. Azt mondja, valószínűleg ez volt a legbátrabb döntése mind közül, mivel korábban ragaszkodott a szabadságához. A fia iránti szeretet azonban mindezt elfeledtette vele.

5. Élvezni kezded az egyedül töltött időt

Amikor megtanulod szeretni önmagadat, jobban értékeled azt az időt, amit egyedül töltesz, nem félsz az egyedülléttől, és nincs feltétlenül szükséged mások társaságára, hogy ne érezd magadat magányosnak. Ehelyett olyan tevékenységeket találsz, amik örömet szereznek neked: elkezdhetsz például úszni, jógázni, meditálni, írni, de az is lehet, hogy egyszerűen többet olvasol.

6. Erősebb lesz a kapcsolatod önmagaddal

Ahogy több időt töltesz egyedül, jobban elmélyíted a kapcsolatot önmagaddal, és már nem vágysz kétségbeesetten romantikus kapcsolatokra. Megnő az önbizalmad, és elkezdesz jobban hinni és bízni önmagadban. Ahogy az önmagaddal való kapcsolatod a helyére kerül, a körülötted lévőkhöz is másképp viszonyulsz, és megerősödnek a másokkal kialakított kapcsolataid is.

7. Már nem a kapcsolataidban keresed a boldogságot

Ha megtanulod szeretni önmagadat, rájössz, hogy nincs szükséged egy partnerre ahhoz, hogy boldog légy, felelősséget vállalsz a saját boldogságodért, és megérted, hogy az folyamatosan jelen van az életedben, csak meg kell változtatnod a nézőpontodat, hogy értékelni tudd azt. Ahelyett, hogy azon rágódnál, ami hiányzik az életedből, hálás leszel mindazért, ami megadatott neked. Egyszerűen boldog leszel, és a megfelelő ember idővel majd felbukkan az életedben.

Az önmagad iránti szeretet megváltoztatja az életedet, de ehhez minden egyes nap tudatosan olyan döntéseket kell hoznod, amik a te javadat szolgálják. Amikor meg kell hoznod egy döntést, és elbizonytalanodsz, tedd fel magadnak a következő három kérdést: Jónak/helyesnek érzem-e ezt önmagam számára? Az én javamat szolgálja ez a döntés? Energiával tölt el, ha megteszem?

Ezek a kérdések segítenek abban, hogy tiszteld önmagadat és az igényeidet, ugyanakkor abban, hogy hű és szeretetteljes légy önmagadhoz.