Menü Bezárás

7 kegyetlenül őszinte dolog, amit minden serdülő lánynak hallania kellene az édesanyjától!

Már megannyi kutatás bebizonyította, hogy az egyik legerősebb emberi kötelék az anya-lánya kapcsolat. Ez a fajta kapocs akár olyannyira is szoros lehet, hogy a felek akár félszavakból is képesek megérteni egymást, sőt az édesanyáknak olykor akár elég rápillantani a lányaikra ahhoz, hogy tudják, mi jár a fejükbe.

Ezért is annyira fontos, hogy főleg a serdülőkor ideje alatt az anyukák olyan dolgoknak is hangot adjanak, amiről adott esetben nem szívesen beszélget az ember lánya, mivel az kissé kényes vagy akár tabu dolognak számít.

A pubertás ideje alatt az őszinteség kulcsfontosságú, ezért anyukaként a következő témákról kegyetlen őszinteséggel kell tárgyalni a lányaikkal:

1. „A tündérmesék mind hazugságok”

Az összes kislányoknak szóló mesefilm egy olyan világot mutat be, ahol létezik az igaz szerelem, ahol a jó végül mindig győz, és ahol a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mindig bejön. Viszont ez köszönő viszonyban sincs a valódi világgal és ezt anyukaként mindenképpen tudatnunk kell a lányaikkal. A világ kegyetlen, és senki sem tökéletes. Megannyi szívfájdalmon kell keresztül menni, ahhoz, hogy rátalálj a boldogságra, és arról még nem is beszéltünk, hogy semmi sem tart örökké.

2. „Nem várok el tőled semmit”

„Nem kérem azt, hogy az egészségedet kockára téve sikereket érj el a karriered terén. Az, hogy a világra hoztalak az én döntésem volt, ezért te nem tartozol semmivel sem nekem. Szabad vagy, szabad akarattal rendelkezel, így bármit megtehetsz, amit csak akarsz, de ne feledd, minden döntésednek következményei lesznek. Erről szól a felelősség.”

3. „Pár éven belül akár ki is tehetlek a házamból”

„A te életed, a te döntésed. Ha betöltötted a 18. életévedet és úgy döntesz, hogy tovább tanulsz, én támogatni foglak, ha másként döntesz, akkor is ott leszek melletted, de ne feledd, ha már felnőttként tartod magad számon, akkor nekem más jogom van eldönteni, hogy lakhatsz továbbra is velem, avagy sem. A továbbtanulás elengedhetetlen és óriási fogódzkodó lehet az életben.”

4. „Ne bízz senkiben, még bennem sem”

Anya tudja a legjobban – ezt minden gyerek tudja, viszont mindenki külön perspektívából szemléli a világot, így amit te látsz jónak, édesanyaként, az nem biztos, hogy a lányodnak is jó. Meg kell tanítanunk őket, hogy ne hagyják magukat befolyásolni és képesek legyenek önálló döntéseket hozni.

5. „10-ből 9-szer el fogsz bukni”

Akármennyire is fáj, de ki kell szakítanunk a lányainkat abból az álomvilágból, amivel gyerekként próbáltuk őket védeni. A dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan azt eltervezzük és hibázni természetes dolog. A lényeg, hogy hagyjuk őket tapasztalni, engedjük őket közel a kudarchoz, mivel csak így lesznek erősek.

6. „Nem tehetsz mindenkit boldoggá”

„Ha folyton azon munkálkodsz, hogy körülötted mindenkinek jó legyen, akkor ki fog veled törődni? Csak annyit adj magadból, amennyit kapsz. Légy néha önző is és hagyd, hogy az emberek viszontszeressenek.”

7. „Mindig ott leszek neked, de nem támaszkodhatsz teljes mértékben rám”

„Helyzettől függetlenül, amikor te hívsz, én ott leszek. Mindent meg fogok tenni azért, hogy neked jó legyen, de ez nem azt jelenti, hogy rögtön ezzel kell kezdened. Küzdj, próbálkozz, vállald a felelősséget, hozz döntéseket és nézz szembe a következményekkel, én csupán segítség vagyok, a problémát neked kell megoldanod.”