Menü Bezárás

8 szobanövény, mely jótékony hatással van az egészségre és a levegő tisztántartására

A növények sok szempontból is kiválóak akár az udvarra, akár pedig a házba. Jó megjelenést biztosít az adott helynek, így a komfortérzetünket is javítják. Jöjjön 8 szobanövény, mely nemcsak a szépségével, hanem az egészségre gyakorolt hatásával is ámulatba ejt bennünket.A formaldehid, szén-monoxid, triklór-etilén és ammónia: ezek mind-mind olyan anyagok, melyek negatív hatással vannak az egészségre. A NASA egyik tanulmánya szerint ezek az anyagok szinte minden egyes házban megtalálhatók. Jó hír, hogy van megoldás ezeknek a semlegesítésére. A cikkben bemutatott 8 növény képes semlegesíteni ezen káros hatásokat, javítva a levegő minőségét.

Jázmin

A jázmin pozitív hatással van mentális egészségre, ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mely enyhíti a szorongást, szabályozza a hangulat ingadozást, javítja az alvás minőségét és az immunitást, valamint serkenti a libidót.

Zöldike

A zöldike képes felvenni a harcot a formaldehid, a szén-monoxid és más mérgező anyagokkal szemben. A NASA kutatást végzett eme növénnyel kapcsolatban, és arra az eredményre jutottak, hogy ez a csíkos növény 96%-ban képes megkötni a szobában lévő szén-dioxidot. További előnye, hogy nem igényel sok törődést.

Rozmaring

A rozmaring, mint gyógynövény is igen jelentős tulajdonságokkal bír. Képes javítani a koncentrációs képességet és a memóriát. Hatásos izomfájdalmak enyhítésére is. A levelét főzésnél felhasználhatjuk.

Levendula

A levendula igazi csodanövény. Képes csökkenteni a stresszt, álmatlanságot, nyugalmatlanságot, az idegességet, valamint a szorongást is. Ha még nincs ilyen növényed, ideje beszerezni.

Aloe vera

Az Aloe vera gyógyító hatásairól híres, mely hidratálja az irritált bőrt, kezeli az égési sérüléseket, a napégést, a pikkelysömört sőt még a megfázás tüneteit is. Nem túl igényes növény, viszont a leveleiben található él aranyat ér.

Páfrány

Úgy tartják, hogy a Bostoni Pálma az egyik legjobb párásító növény. Felszívja a levegőben lévő formaldehidet és más nem kívánatos toxinokat. Nagy szerepe van a levegő tisztításában.

Filodendron

A filodendronok meg tudják szűrni a levegőben található mérgező vegyi anyagokat, például a xilolt és formaldehidet. A növény kedveli a gyenge megvilágítású területeket, és nem igényel túl sok gondoskodást. Jobb kisgyermekektől és állatoktól elzárni.

Gerbera

A NASA kutatásai alapján a Gerbera felkerült azon növények listájára, melyek a leginkább alkalmasak egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezen felül a gerbera segíti azokat, akik álmatlanságban, alvási problémákban szenvednek.

Forrás