Menü Bezárás

83 illetve 79 évesek voltak, amikor ismét jégre léptek – az olimpiai bajnok férj és feleség meghódította a közönséget

A férfi 83 éves volt, a nő 79. Férj és feleség voltak, és olimpiai bajnok műkorcsolyázók. Ludmila Belousova és Oleg Protopopov nem csak otthon alkottak egy párt, hanem a jégen is. Az egykori Szovjetunió olimpiai csapatának tagjai voltak, és kétszer nyerték el a bajnoki címet páros kategóriában.

Emellett négyszeres Európa-bajnokok, és világbajnokok (1965, 1966, 1967 és 1968). A páros utoljára 1972-ben versenyzett a Szovjetunió színeiben, ezután pedig áttértek a jégbalettre Leningrádban.

A két olimpiai bajnok nevét még a New York-i Madison Square reklámjai közt is látni lehetett.

2015-ben Oleg és Ludmila ismét elkápráztatták a közönséget, amikor jégre léptek egy produkció erejéig, ezúttal amerikai közönség előtt. Ez volt az utolsó fellépésük.

Elképesztően elegánsan és könnyedén korcsolyáztak, mintha soha nem is hagytak volna fel a sporttal. Még 70 éves korukban is napi 5 órát töltöttek a jégen.

Fellépésük után a közönség állva tapsolta meg őket.

Amilyen lenyűgöző a történetük, épp annyira botrányos is. Azt mondják, hogy 1979-ben megszöktek a Szovjetunióból, és menedékjogot kértek Svájcban. A pár úgy gondolta, hogy a hegyvidéki Grindelwaldan akár 280 éves korukig is eléldegélnének.

Sajnálatos módon, 2017-ben a rák legyőzte Olgát. A pár ebben az évben készült megünnepelni a hatvanadik házassági évfordulóját, azaz a gyémántlakodalmukat. Valószínűleg ezt is a jégen ünnepelték volna meg, ha alkalmuk nyílt volna rá.

Az alábbi videón 2015-ös fellépésük látható.