9 dolog, amit csak Japánban láthatsz, még akkor is, ha bejártad a világot!

Japán rendkívüli történelemmel és kultúrával rendelkező ország, és sokan szenvedélyesen rajonganak a japán kultúráért: anime sorozatokat néznek, wokban készült ételeket és sushit esznek, és rajonganak a japán énekesekért. Még a karaoke is, amit olyan sokan szeretünk, Japánból ered. Van azonban néhány olyan dolog is, amit kizárólag a Felkelő Nap országában láthatsz.

Összegyűjtöttünk 9 különleges dolgot, amit sehol máshol nem láthatsz a világban, csak és kizárólag Japánban.

1. „Amikor megjelenik a zöld emberke, átmehetsz az úton.” – tanították gyerekkorunkban. Japánban azonban egyes átjáróknál nem a zöld emberke fog megjelenni a jelzőlámpán. Ehelyett egy Miffy nevű nyúl látható, Dick Bruna holland gyerekkönyv író legismertebb karaktere.

2. Hozzászoktunk a hagyományos székekhez a kávézókban és bárokban. A japánok azonban szeretnek nagyobb kényelmet biztosítani maguknak, bárhová is mennek. Ezért a japán kávézókban a székek általában alacsonyabbak. Ugyanakkor meg kell említenünk az izakaja névre hallgató szórakozóhelyeket is, ez egy japán kocsmaféle, ahol rágcsálnivaló, de akár étel is kérhető alkoholos ital mellé. A japánok gyakran látogatják egy kis munka utáni iszogatás kedvéért. Az izakaja összetett szó az „i” (maradni) és a „szakaja”” (szaké bolt) szavakból, ami arra utal, hogy ezek a helyek eredetileg olyan szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók le tudtak ülni a helyiségben inni.

3. A stressz csökkentésére sokan használnak egyszerű fejmasszírozót. Japánban azonban létezik egy jóval kreatívabb és „lustább” fajtája is az eszköznek: ezek elektromos készülékek, amelyek úgy néznek ki, mint egy-egy színes polip.

4. A Prinlges világszerte ismert chips márka. Japánban pedig létezik Pringles chips ízesítésű instant rámen tészta.

5. Nincsen azzal semmi baj, ha valaki egyedül iszik meg egy csésze kávét, vagy egymagában ebédel valahol. De japán kávézókban azok a vendégek, akik egyedül érkeznek, kapnak egy hatalmas plüss állatot, hogy ne érezzék magukat egyedül.

6. A kávéautomaták világszerte nagyjából ugyanolyanok – egyszer használatos poharakba kérhetünk italokat különböző gombokkal. Japánban viszont rendelhetünk kávét egy alkalmazás segítségével is, amit aztán a kívánt időpontban vehetünk át. Műanyag poharak helyett többszínű címkékkel kiegészített poharakat kapunk, amelyeket a saját ízlésünk szerint alakíthatunk.

7. Neked ismerősek az állatos kekszek? Japánban ezek különböző Pokemon figurák formájában kaphatók.

8. Karácsonykor és újév estéjén világszerte az a szokás, hogy az emberek ízletes ételeket főznek, nagy családi vacsorákat készítenek. Japánban azonban érdekes módon teljesen más hozzáállás terjedt el: karácsony estéjén KFC csirkét szeretnek enni, ez helyettesíti a hagyományos ételeket a vacsoraasztalon.

9. Ha te is szereted a sushit, bizonyára tapasztaltad már, hogy amikor a szájadhoz emeled az evőpálcikával, a rizs szétesik. Japánban nincs ilyen probléma, mivel különleges recept szerint készítik el a rizst: egy cukrot, sót és rizsecetet tartalmazó keverékkel.

loading...