Menü Bezárás

9 növény a hálószobádba, hogy éjszaka is oxigént termeljen

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a növények magukba szívják a széndioxidot, és oxigént bocsájtanak ki. A legtöbbjük pozitív hatással bír a testi és a szellemi egészségünkre. Azzal viszont mennyire vagy tisztában, hogy a szobanövényed, mellyel naponta egy helyiségben vagy, a levegőt tisztítja, vagy éppen elszívja tőled az oxigént (merthogy ilyen is létezik)?

Rengeteg időt töltünk el zárt terekben: a munkahelyen vagy az otthonunkban. Így sokszor a beltéri levegő jóval szennyezettebb, mint a kinti. Hogy megóvd magad a kártékony bacillusoktól, és hogy hosszútávon frissé tedd a levegőt, érdemes hasznos szobanövényeket vásárolnod.

Van jónéhány faj, ami a napfény hiányában éjszaka képtelen a fotoszintézisre, emiatt oxigént bocsájt ki. Ha az alábbi növények közül választasz, nemcsak minőségi alvást és egészséget veszel magadnak, hanem a helyiséget is szebbé varázsolhatod!

1. Aloe vera

A csodanövény, mely szinte bármilyen egészségügyi panaszt képes orvosolni. Igénytelen típus, ezért nem kell tartanod attól, hogy beletörik a bicskád a gondozásába. Jelentős mennyiségű oxigént termel éjszaka, szóval ha a hálóban helyezed el, úgy fogsz majd aludni, mint a tej.

2. Sansevieria

Népies nevén anyósnyelv, melyet a hegyes és szúrós levelei miatt kapott. Egyike azon növényeknek, melyek a legkiválóbban tisztítják a levegőt, ugyanis nemcsak éjjel, hanem nappal is jelentős mennyiségű oxigént bocsájt ki. Akárcsak az aloe, az anyósnyelv sem igényes, ráadásul nagyon szép, mutatós növény, bármelyik hajlékban.

3. Neem-fa

Indiában és Ázsiában a tisztaság szinonimája. Nemcsak tisztítja a levegőt, hanem egy természetes rovarirtót is termel, mely ártalmatlan az emberre, viszont annál hatékonyabb a szúnyogokkal szemben. A termesztése sok türelmet és gondozást igényel, mivel jó minőségű talajra és bő napfényre van szüksége.

4. Szent bazsalikom

Amellett, hogy kellemes íze miatt milliók használják a gasztronómiában, az otthonunkban kifejtett pozitív hatásait sem lenne szabad elhanyagolnunk. A bazsalikom illata nyugtató hatású, és csökkenti a szorongást. Ha lazítani szeretnél egy fárasztó munkanap után, a bazsalikomban megtalálod a legjobb szövetségest.

5. Orchidea

Pompás dísznövény, ami remek kiegészítője lehet a lakásnak vagy az íróasztalodnak. Ugyanakkor számos jótékony hatása ismert. Tudtad például, hogy ez a növény nagy mennyiségű oxigént bocsájt ki, ami miatt ajánlott a hálószobádban tartanod? Ráadásul kiszűri a levegőből a xilént (a szennyező anyagot, mely a festékekben található), és valósággal felfrissíti a beltereket. Csak épp napos helyre tedd, és bőven meghálálja a gondoskodásod.

6. Gerbera

Közepes nagyságú, élénk színű virágai napfényt és jókedvet csempésznek az otthonodba. Amellett, hogy dekoratív növények, alaposan megtisztítják a levegőt, és a náthán, influenzán kívül a ráktól is megvédenek.

7. Fikusz

Kiváló oxigénforrás, a leveleit a cukorbetegség, a székrekedés és az asztma kezelésére is hatékonyan alkalmazzák. Az indiai népi gyógyászat szerint ez a növény nemcsak csodásan mutat az otthonodban, hanem jó hatással van a lakás energiájára.

8. Schlumbergera vagy karácsonyi kaktusz

Bár általában csak decemberben (főként karácsonykor) ajándékoz meg a virágaival, a húsos levelei azonban egész évben ellátnak oxigénnel. Megél a sötét helyiségekben is, ideális viszont a hálószobákban elhelyezni, ahol a saját alvásodon tapasztalhatod a pozitív hatásait.

9. Pálmafélék

Arról híresek, hogy mindenféle ártalmas gázt magukba szívnak, és párásítják a helyiséget. Éppen ezért jó, ha azokban a szobákban neveled, ahol a legtöbbet tartózkodsz, például az irodában vagy a hálóban. Mivel az őserdőkben honosak, a félárnyékos helyeket kedvelik, vagy azokat, ahol nem éri őket napfény.

Te melyiket szereznéd be?