Menü Bezárás

9 ok, amiért a magas intelligenciájú emberek általában magányosak

Néha jó dolog egyedül lenni, mert így a függetlenség és az önismeret új szintjeit érhetjük el. De a túl sok egyedüllét már nem feltétlenül pozitívum, és könnyen magányossá válhatunk.

Sajnos minél intelligensebb vagy, annál valószínűbb, hogy egyedül maradsz az életben, és emiatt magányosnak érzed magad. A pszichológia szerint ez a 9 ok, amiért a magas intelligenciájú emberek általában magányosak.

1. Úgy érzed, mások nem értenek meg téged

Az intelligens emberek életében gyakori tényező, hogy úgy érzik, a környezetük nem érti meg őket, és nehezen tudnak tartalmas kapcsolatokat kialakítani másokkal. Másképp látod a világot, ezért nehéz olyasvalakit találnod, aki igazán megért téged, és te is megérted őt.

Ez különösen igaz, ha a saját korodbeli emberekről van szó. Amikor a te érettségi szinted sokkal magasabb, mint másoké, akkor különösen nehéz lehet megfelelő embert találni. Leginkább olyan emberekkel tudsz igazán kapcsolatot teremteni, akik idősebbek nálad, vagy máshol élnek, és ettől sokszor magányosnak érezheted magadat.

2. Másnak érzed magad, mint a legtöbb ember

Ebben van is némi igazság. Az átlagos IQ körülbelül 100-as, míg egy intelligens ember IQ-ja körülbelül 130-as. Az emberiség többségének (98%-ának) az IQ-ja 130 alatt van. Ez azt jelenti, hogy ha neked e körüli érték az intelligencia hányadosod, a világon az embereknek mindössze 2%-a rendelkezik ugyanolyan IQ-val, mint te.

Ha így nézzük, érthetővé válik, miért érzed magad annyira másnak. Azért küzdesz, hogy beilleszkedj egy közösségbe, mert a közösséged másképp látja a dolgokat, mint te.

Még ha vannak is jó barátaid, tudod, hogy ők nem úgy gondolkodnak, mint te. Ez az érzés az, ami miatt a magányosság időről időre eluralkodik rajtad.

3. Túlságosan is tisztában vagy a hibáiddal

Az érzelmi intelligencia és az IQ nem mindig jár kéz a kézben, de általában azért van összefüggés a kettő között. Ami azt jelenti, hogy te jobban megérted önmagadat, mint bárki más. Pontosan tudod, ki vagy és miért teszel bizonyos dolgokat.

Ennek rengeteg pozitívuma van. Könnyebben kezeled a konfliktusokat, könnyebben reflektálsz a viselkedésedre, őszintén bocsánatot kérsz azoktól, akiket megbántottál, és könnyebben követed az álmaidat.

De ugyanakkor rendkívül tudatossá is tesz a hibáiddal kapcsolatban – és ez a fajta önismeret szorongást, bizonytalanságot és önbizalomhiányt okozhat.

A szocializálódás emiatt nehéz lehet a számodra, mivel túlságosan tudatában vagy mindazoknak a dolgoknak, amiket rosszul teszel vagy mondasz, és ezek a bizonytalanságok magányossá tehetnek.

4. Néhány ember ijesztőnek találhatja az intelligenciádat

Ez nem a te hibád, de néhányan ijesztőnek találják az intelligenciádat. Még akkor is, ha megpróbálsz jóban lenni velük, az emberek egyszerűen nem akarnak veled barátkozni.

Lehet, hogy könnyen megérted őket, és úgy érzed, hogy a társaságukba tartozol. De ők nem érzik magukat ilyen biztonságban a te társaságodban. Az intelligenciád fenyegetést jelent a számukra, és egyáltalán nem értenek meg téged. Sőt, valamilyen szinten megfélemlíted őket.

Ha valaki így érez veled kapcsolatban, valószínűleg udvariatlanul, lekezelően viselkedik veled, vagy egyenesen rosszindulatú. Azok az emberek, akik nem kedvelnek téged, egyszerűen nem illenek hozzád, de ha intelligensebb vagy az átlagnál, nehéz lehet számodra megtalálni a megfelelő közösséget.

5. Nehezen bízol meg másokban

Az emberek valóban képesek kegyetlenül viselkedni, manipulálni másokat, hazudni, és rosszindulatú pletykákat terjeszteni. De ennek az ellenkezője is igaz, sok jóindulatú és szeretetteljes ember is van a világon. De az emberi természetből fakad, hogy inkább a rosszra koncentrálunk.

A kutatások szerint ez egy evolúciós válasz. Emlékeznünk kell a rosszra, ami velünk és másokkal történik, hogy a jövőben elkerülhessük azt a túlélés érdekében.

Ez azonban sajnos bizalmi problémákat eredményezhet, különösen akkor, ha magas érzelmi intelligenciával rendelkezünk. Ráadásul, mivel érted az embereket, tudod, mi okozza, hogy valaki kegyetlenül viselkedik. Ami ahhoz vezet, hogy elkerülhetetlenül nem bízol a másokban rejlő jóban.

6. Nem szeretsz pletykálni

A legtöbb ember szeret pletykálni, de a magas intelligenciával rendelkező emberekre ez általában nem igaz.

Pedig a pletykálkodás egy könnyű módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal és barátokat szerezzünk. Ha bekapcsolódsz a csevegésbe, van miről beszélgetned másokkal. Ez segíthet barátokat szerezni és kapcsolatot teremteni az emberekkel.

Ha nem veszel részt ebben, és nem is akarsz, sokkal nehezebb kapcsolatokat teremtened. Egyesek nem tudják, mit mondjanak neked, sőt, valószínűleg beképzeltnek vagy unalmasnak tartanak, amiért nem akarsz mások életéről beszélni.

7. Nincs szükséged külső megerősítésre

Az okos emberek általában nagyon jók az önszabályozásban. Egy gyerekeken végzett tanulmány bizonyította, hogy minél magasabb valaki IQ szintje, annál könnyebben motiválja magát és kezeli az érzéseit.

Az intelligens embereknek tehát nincs szükségük olyan gyakran másokra. Ritkán nyílnak meg egy barátjuknak egy nyugtalanító helyzetről vagy egy nagy döntésről, mert nincs szükségük mások megerősítésére.

Ez néha nagyszerű dolog lehet, de a hátrányai is megvannak. Ha nem nyílsz meg a körülötted lévő embereknek, előfordulhat, hogy úgy érzik, nem ismernek igazán téged, de valószínűleg ezt te is így érzed.

Ezért lehet, hogy néha úgy érzed, elszakadtál az emberektől. Nem gondolod, hogy beszélned kell velük az életedről, ezért nem is teszed. Emiatt azonban lemaradsz arról, hogy valódi érzelmi kapcsolatot alakíts ki másokkal.

8. Jobban szeretsz egyedül lenni

Az intelligens emberek általában nagyon jól érzik magukat egyedül. Ennek két fő oka van. Először is az, hogy nincs szükségük mások megerősítésére. Örömmel tesznek meg dolgokat egyedül, és nincs szükségük arra, hogy valaki támogassa őket ebben.

Másodszor, nincs szükségük valaki másra, aki szórakoztathatná őket, mivel képesek saját magukat szórakoztatni. Bár általában szeretnek egyedül lenni, néha mégis szükségük lehet egy kis társaságra, és ilyenkor magányosnak érezhetik magukat.

9. Szokatlan hobbijaid és érdeklődési köreid vannak

Előfordulhat, hogy teljesen más dolgok vonzanak, mint a körülötted élőket, különösen a korodbeli embereket. Például szívesebben jársz egy könyvklubba, mint házibulikba, imádsz kertészkedni, stb. Ezekkel a hobbikkal nincs semmi probléma, de valószínűleg kevésbé elterjedtek.

Ezért bármennyire is élvezed ezeket a dolgokat, ha senki nincs, akivel megoszthatnád a hobbijaidat, időnként magányosnak érezheted magadat.

A tudatlanság néha valóban áldás lehet. Ezért van az, hogy az intelligens emberek erőteljesebben érezhetik a magányosság fájdalmát, mint mások. De hidd el, csak mert még nem találtad meg a hozzád illő embereket, nem jelenti azt, hogy nem is léteznek.