Menü Bezárás

A 12 leghosszabb ideig élő állat, amely a Földön barangol

Emberi léptékkel mérve már a 90 éves élettartam is szép teljesítmény, az állatok világában viszont ez sokszor még csak gyermekkornak számít. Most 12 olyan lényt szedtünk össze, melyek már nagyon-nagyon régóta gazdagítják bolygónk élővilágát.

1. HIDASGYÍK, TÖBB MINT 110 ÉV

https://www.instagram.com/p/Bux_wXNlFkN/?utm_source=ig_embed

A hidasgyík kisebb termetű hüllőfajta, mely Új-Zélandon él. Gyíkszerű kinézete ellenére az állat inkább a dinoszauruszokkal áll rokoni kapcsolatban. A faj manapság veszélyeztetett, egyes példányok pedig több mint 110 évig is elélnek.

2. GRÁNÁTOS SÜGÉR, 149 ÉV

https://www.instagram.com/p/BqyqkcWAMKV/?utm_source=ig_embed

A gránátos sügér lassan növekedő, sokáig élő halfajta. Egyes becslések szerint élettartamának maximális hossza a 149 évet is elérheti, viszont a túlhalászás miatt manapság veszélyeztetettként tartják számon.

3. GEODUCK, 168 ÉV

https://www.instagram.com/p/BGxsNOqwD28/?utm_source=ig_embed

Ez a hatalmas kagylófajta Észak-Amerika nyugati partvidékén őshonos. Testméretéhez képest igencsak kicsiny héj található rajta, így nem is tud teljesen belebújni. A geoduckok igen szapora állatok: a nőstény egyedek több mint ötmilliárd tojást raknak le életük során. Ez a szám nem is tűnik olyan magasnak, ha figyelembe vesszük, hogy az eddig ismert legöregebb geoduck 168 évet élt.

4. VÖRÖS TENGERI SÜN, KB. 200 ÉV

https://www.instagram.com/p/BuB3PpHgZYL/?utm_source=ig_embed

Ez a fajta tengeri sün a Csendes-óceán sziklás partszakaszain él, és kerüli a nagyon hullámos helyeket. Az állatot éles tüskék borítják, melyek védelmezik, miközben az óceánfenéken mozog. Nagyon lassan öregszenek, egyes példányok akár 200 évig is elélnek.

5. GRÖNLANDI BÁLNA, 211 ÉV

A grönlandi bálna nem olyan híres, mint mondjuk a kék bálna, de van néhány jellegzetessége, ami igazán különlegessé teszi. Először is, a grönlandi bálnának van a legnagyobb szája az állatok között, másodszor pedig több mint 200 évig élnek, amivel ők a legtovább élő tengeri emlősök. A legidősebb ismert grönlandi bálna 211 éves volt.

6. KOI PONTY, 226 ÉV

https://www.instagram.com/p/BvHoyrqBS95/?utm_source=ig_embed

Ez a hal általában 50 évig él, de vannak kivételek: egy Harako nevű skarlátos koi ponty például 226 évesen halt meg, az pedig a mai napig rejtély, vajon miért élt ilyen sokáig. A többség véleménye szerint simán csak élvezte az életet és a gazdái szeretetét, de az is segíthetett, hogy a japán hegyek közötti tiszta vizekben úszkálhatott.

7. LAMELLIBRACHIA CSŐFÉREG, 250 ÉV

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154196926871721&set=a.10153168950161721&type=3

Ez a csőféregfajt a Mexikói-öböl mélyén éldegél, akár 250 éves korig. A háromméteres hosszt is elérhetik, de nagyon lassan növekednek. Egyetlen élőhelyen akár több ezer csőféreg is előfordulhat.

8. ALDABRAI ÓRIÁSTEKNŐS, 255 ÉV

https://www.instagram.com/p/BvIwDTGAYrF/?utm_source=ig_embed

Az óriásteknősök alapból is híresek a hosszú élettartamuk miatt, de Adwaita, az aldabrai óriásteknős még köztük is igazán egyedinek számított: az állat 255 éves korában pusztult el. Sok tudós szerint ő volt a történelem legidősebb szárazföldi állata.

9. FOLYAMI GYÖNGYKAGYLÓ, 280 ÉV

Elképesztően lassan növekednek, ezért az átlagos életkoruk 86 és 102 év közé tehető, de ezt számos környezeti tényező – mint például a vízminőség – is befolyásolhatja. A legidősebb folyami gyöngykagyló 280 éves volt.

10. GRÖNLANDI CÁPA, 400 ÉV

https://www.instagram.com/p/BrizizVFQJe/?utm_source=ig_embed

A félelmetes külső nem az egyetlen, amivel a grönlandi cápák meglephetik az embereket: ők ugyanis a Föld legidősebb gerincesei. Csupán 150 éves koruk környékén érik el a szexuális érettséget, és általában úgy 400 évig élnek.

11. SELLŐKAGYLÓ, 507 ÉV

https://www.instagram.com/p/BblqK1KBOsX/?utm_source=ig_embed

A sellőkagyló egy ehető kagylófajta. Olyan tengeri kéthéjú kagyló, amely rendkívül sokáig él, és minden egyes évben egy pluszréteget növeszt héjához. Egy Ming nevű sellőkagyló például 507 éves korában pusztult el.

12. ANTARKTISZI SZIVACS, 1550 ÉV

https://www.facebook.com/climantsponges/photos/a.284612118551551/546726442340116/?type=3

A tudósok többsége szerint az antarktiszi szivacs a Déli-óceán extrém alacsony hőmérséklete és a lassú növekedés miatt akár évszázadokig is képes élni. Egyes becslések szerint a legidősebb példányok 1550 évesek is lehetnek.

BÓNUSZ: HALHATATLAN MEDÚZA

https://www.instagram.com/p/BtlmsvdgRck/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/Br3jsDRlP8c/?utm_source=ig_embed