Menü Bezárás

A 67 éves nagymama 50 évvel azután szerzett diplomát, hogy otthagyta az egyetemet: „Soha nem késő”

„Ez remélhetőleg tanulság az életről, hogy soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy kipróbálj valamit, soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy iskolába menj, hogy fejleszd önmagadat.” – mondta a nagymama.

Egy 67 éves nagymama bebizonyította, hogy soha nem túl késő megtenni valamit, amit igazán szeretnénk.

Camille MacIsaac nem engedte, hogy az életkora megakadályozza az álmai elérésében. Ezért úgy döntött, hogy több évtizeddel azután, hogy az 1970-es években megkezdte egyetemi tanulmányait, végre megszerzi a diplomát. Annak ellenére, hogy sokan negatívan viszonyultak az ötlethez, és, hogy zsonglőrködnie kellet a munkahely és az egyetem között, Camille végül megszerezte a diplomát a Southern New Hampshire University (SNHU) történelem karán.

Camille még 1972-ben kezdte el főiskolai tanulmányait, de a családja miatt akkor ott kellett hagynia az egyetemet. Abbahagyta a tanulmányait, hogy felnevelhesse a fiait, és megbizonyosodjon arról, hogy ők elvégezhetik az egyetemet.

Évtizedek teltek el, Camille gyerekei felnőttek, de ő soha nem mondott le igazán arról, hogy befejezze a tanulmányait.

„Mindig is szerettem volna visszamenni az egyetemre, de az élet néha az utadba áll” – mondta a nő egy interjúban. „Ha családod van, fel kell nevelned a gyerekeidet, és az élvez prioritást, hogy őket eljuttasd az egyetemre, így a te terveid háttérbe szorulnak.”

Miután a fiai egyetemre mentek, és már a mesterképzést is elkezdték, Camille még jobban vágyott arra, hogy visszatérjen a tanulmányaihoz.

„A legidősebb fiam itt volt a mesterképzésen, és 2017-ben végzett” – mondta MacIsaac. „Abban az időben folyamatosan láttam a SNHU reklámjait a televízióban, és azt hiszem, ez volt az a pillanat, amikor tudatosult bennem, hogy ezt akarom.”

„Azt mondtam magamnak, végül is miért ne? Egyedül vagyok, és igaz ugyan, hogy teljes munkaidőben dolgozom, de mégis meghoztam a döntést. És amint meghoztam ezt a döntést, azonnal jól éreztem magamat tőle. Szóval így kerültem a Southern New Hampshire Universityre.”

Miután visszatért a tanulmányaihoz, hogy diplomát szerezzen, az unokái gyakran ugratták azzal, hogy túl öreg ahhoz, hogy egyetemre járjon.

„Mindannyian nagyon izgatottak voltak, hogy főiskolára járok, de az emberek általában nem egészen ebben a sorrendben teszik a dolgokat, nem így végzik el a tanulmányaikat” – mondta Camille. „A legidősebb unokám körülbelül egy évvel azelőtt, hogy befejeztem volna az egyetemet, azt mondta: Tudod, nagyi, túl öreg vagy ahhoz, hogy egyetemre járj.”

De az ilyen megjegyzések csak még jobban motiválták őt, hogy bebizonyítsa, az életkor valóban csak egy szám.

Végül, 2021 novemberében büszkén vett részt a diplomaosztó ünnepségen, amelyen négy unokája közül kettő is jelen lehetett, és boldogan ujjongtak, amikor a nagymamájuk átvette a diplomáját.

„Ez remélhetőleg tanulság az életről, hogy soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy kipróbálj valamit, soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy iskolába menj, hogy fejleszd önmagadat” – mondta a 67 éves nagymama.

Camille jelenleg egy vállalatnál dolgozik, de az új diplomájával szeretne a tanügyben elhelyezkedni.

„Mindig is szerettem volna tanítással, mentorállással foglalkozni. Felmérem a lehetőségeimet. Azt hiszem, még legalább jó 10 évem is lehet. A munka leköt, és szeretem a gyerekeket, szóval ez a tervem.”

Azoknak, akik elolvassák a történetét, azt tanácsolja: „Képes vagy rá, valóban képes vagy rá. Rendben van, ha kudarcot vallasz valamiben. Ahogy azt a közhely is tartja: minden siker kudarcokkal is jár. Amerikában bármelyik vállalat vezérigazgatója azt mondaná, hogy nem volt mindig sikeres. Tehát ha valamiben kudarcot vallasz, csak tanulságként, tapasztalatként kell felfognod, és rendelkezned kell egy elképzeléssel, hogy érd el, amit akarsz. Ha van valami, amit mindig is meg akartál tenni, be akartál fejezni, próbáld meg még egyszer. Lehet, hogy most érkezett el a megfelelő idő. És soha nem késő.”

Forrás