Menü Bezárás

A 84 éves nő 60 év után végre megszerezte az egyetemi diplomát

Az egyetem elvégzése egyike az életünk során elérhető fontos mérföldköveknek, de vannak, akik számára ez csak egy álom marad. Betty Sandison azonban egyike azoknak az embereknek, akik hosszú évtizedek után sem mondanak le erről az álomról, és közel 60 év után, 84 éves korában végül megszerezte a diplomát, amire mindig is vágyott.

Sandison volt az első a családjában, aki egyetemre járhatott. „Egy tanyán nőttem fel, ahol nem volt áram” – magyarázta a nő, aki először 1955-ben iratkozott be a Minnesotai Egyetemre, ahol gyakorlati ápolónői képesítést szerzett. Egy évvel később azonban anyagi problémái adódtak, és úgy döntött, hogy inkább tanárként szerez diplomát.

Közben azonban ezt a tervét is el kellett halasztania, mert férjhez ment, és szeretett volna gyerekeket. Az 1980-as években Sandison megszerezte az alapfokú diplomáját ápolónőként, és nyugdíjba vonulásáig ápolónőként dolgozott.

Egy barátja azonban rámutatott, hogy nem ez minden, amit el akart élni az életben. „Ez olyasmi volt, amire mindig is vágytam. A barátnőm azt kérdezte: Mi akadályoz meg benne? És én nem tudtam erre válaszolni” – mesélte Sandison. Ezért úgy döntött, 60 év kihagyás után visszamegy az egyetemre.

2018-ban kezdte újra a tanulmányait, és 4 évvel később, 84 éves korában végre megszerezte a diplomát, amire mindig is vágyott a College of Continuing and Professional Studies multidiszciplináris tanulmányok szakán.

Fotó: University of Minnesota

„Nagyon büszke vagyok magamra. Úgy értem ez egy cél volt – egy beteljesült álom” – mondta Sandison, hozzátéve, hogy az idáig vezető út nem volt egyszerű. A tandíj magasabb volt, mint régen, ráadásul az új technológiákkal is meggyűlt a baja, de az évfolyamtársai mindenben segítettek neki, és nagyszerű barátságokat kötött.

„Ez az egész annyi örömet szerzett nekem, és ahogy azokra a fiatalokra néztem, arra gondoltam, hogy a világ teljesen rendben lesz” – tette hozzá bizakodva.

Sandison másokat is arra bátorít, hogy küzdjenek az álmaikért, függetlenül attól, hány évesek.

„Az emberek sokszor azt mondják: soha nem tudnám ezt megtenni. Én pedig azt mondom, de igen, ha eléggé akarják” – mondta.

Sandison családja és barátai még egy bulit is szerveztek, hogy megünnepeljék a sikerét.Forrás