Menü Bezárás

A C-vitaminban gazdag szeder jót tesz az agy egészségének

Ha olyan gyümölcsöt szeretnénk rendszeresen fogyasztani, amely tele van C-vitaminnal, akkor a szeder remek választás lehet. A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelyet érdemes egész évben fogyasztani, különösen ősszel és télen, amikor a szezonális betegségek könnyedén elérhetnek bennünket. A szeder is gazdag forrása ennek a vitaminnak, de nemcsak emiatt lehet az egyik kedvenc gyümölcs számunkra. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei is vannak még ennek a fenséges, finom és édes gyümölcsnek.

A szeder mintegy 85%-a vízből áll, ami nagyon jót tesz a bőr hidratálása szempontjából. A gyümölcs A-vitaminban, C-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik, amely vitaminok ragyogóvá és feszessé varázsolják a bőrt, és még a szem alatti sötét karikákkal is eredményesen veszik fel a harcot.

A gyümölcsben található C-vitamin aktívan részt vesz a fehérjeszintézisben, ami ahhoz szükséges, hogy kollagén termelődjön. A kollagén egy olyan fehérje, amely része a bőr szerkezetének, lehetővé teszi, hogy a bőr feszes maradjon. A kor előrehaladtával egyre kevesebb kollagén termelődik, aminek eredményeképpen a bőr megereszkedik és ráncok alakulnak ki.

A szedernek a rosttartalma is meglehetősen magas, ami viszont nagyon jót tesz az emésztésnek. Ha rendszeresen székrekedéssel küzdünk, akkor érdemes a szedret mindennap, vagy legalábbis rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A szeder gazdag forrása a mangánnak és a K-vitaminnak is. Ez a gyümölcs nem csupán az agy egészségének tesz nagyon jót, hanem az orális egészségnek is.

A gyümölcs sötét színét az úgynevezett antociánok adják, amelyeket antioxidánsoknak nevezünk. Ezeknek az antioxidánsoknak csodálatos hatásaik vannak, többek között lassítani tudják az öregedési folyamatokat, és nagy szerepük lehet a rákos betegségek és a szívbetegségek megelőzésében.

A szeder olyan tápanyagokban is bővelkedik, mint a zöld tea, azaz gazdag forrása a katekineknek, amelyeknek pedig kiemelkedő szerepük van a zsírégetésben. Ha hasi zsírral küzdünk, érdemes a szedret rendszeresen fogyasztani, mert egy idő után testsúlycsökkenést is tapasztalunk majd.

A szedernek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, emellett eredményesen harcol a fertőzések ellen és fokozza az immunfunkciókat, ezáltal pedig az immunvédelmet.

A szeder mangánban is bővelkedik. Ez a tápanyag is rendkívül fontos az agy számára, hiszen hiányában akár epilepszia is kialakulhat.

Ez a gyümölcs K-vitaminban is gazdag, amely segít fenntartani a szív- és érrendszeri egészséget. A K-vitamin megakadályozza, hogy az artériák megkeményedjenek és merevvé váljanak. Ezt úgy éri el, hogy kalciumot szállít el az artériákból, ezzel pedig sokféle szív- és érrendszeri betegségtől óvhat meg bennünket.

Az antociánokban bővelkedő szeder megakadályozza az endothel diszfunkció kialakulását is, amely szintén szívbetegségeket idézhet elő.

A szeder galluszsavat, rutint, ellaginsavat tartalmaz, azaz olyan vegyületeket, amelyek vírusellenes és antibakteriális hatással rendelkeznek. Éppen ezért ez a bogyós gyümölcs nagyon hatékony például a szájüregi baktériumok elpusztításában.