Menü Bezárás

A délutáni szunyókálás nagyon egészséges

Mindenki megtapasztalhatta már az érzést, amikor egy kiadós ebédet követően rátör az álmosság. Szakértők szerint ilyenkor engedni kell – ha csak tehetjük és nem éppen a munkahelyen dolgozunk –, és aludni kell egy keveset, mert ezek a röpke délutáni szunyókálások nagyon pozitívan hatnak az egészségünkre. Mutatjuk is, miért aludjunk ebéd után egy keveset.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek valamilyen hormonális rendellenességtől. Az eddigi kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy ezen nagyon sokat javíthat a délutáni pihenés, alvás. A szakértők szerint a délutáni pihenés legfőképpen a cukorbetegségben és a pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek számára rendkívül hasznos, azaz egy fél vagy egyórás pihenés segít kiegyensúlyozni a hormonokat.

Egyesek azért nem szeretnek délután szunyókálni, mert attól tartanak, hogy ez jelentősen megzavarja az éjszakai pihenésüket, pedig ez közel sincs így. A vizsgálati eredmények ugyanis azt mutatják, hogy az ebédet követő relaxáció nagyon jó hatással van az éjszakai alvásra, különösen annak minőségét javítja jelentősen. A tanulmányok szerint azonban nem aludhatunk harminc percnél többet, és ezt a pihenést mindenképpen délután egy és három közé kell beiktatni, mert csak ebben az esetben fejti ki jótékony hatásait.

Azt gondolnánk, hogy az ebéd utáni alvás nem tesz jót az emésztésnek. A kutatási eredmények épphogy az ellenkezőjét írták le. Azaz ha valakinek emésztési zavarai vannak, főleg ha gyakran puffad és fáj a hasa, a délutáni szunyókálás nagyon sokat javíthat és segíthet ezen az emésztési zavaron. Alvás során ugyanis a testünk ellazul, így az izmaink is ilyen ellazult állapotba kerülnek. Ilyenkor a testünk semmi másra, csakis az emésztésre koncentrál és arra, hogy a tápanyagok sikeresen felszívódjanak és hasznosuljanak. Milyen betegségek tüneteit csökkentheti a délutáni szunyókálás? Ide tartozik az irritábilisbél-szindróma és a székrekedést okozó emésztési betegségek.

Ahhoz, hogy az ebéd utáni szunyókálásunk tökéletes és zavartalan legyen, nagyon fontos, hogy ebéd után ne fogyasszunk kávét és alkoholt, valamint ne dohányozzunk.