Menü Bezárás

A dióolaj jót tesz a szív egészségének

A diót hazánkban is nagyon sokan kedvelik. A dióból nyert dióolaj azonban talán még egészségesebb, és ezt a jó táplálkozási profiljának is köszönhetjük.

A dióolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, beleértve az omega-3 zsírsavat, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

A dióolajban az ALA, azaz alfa-linolénsav is megtalálható, amely szintén remekül képes a gyulladás csökkentésére. A dióolaj nemcsak egészséges zsírsavakban, hanem polifenolokban és fitoszterolokban is bővelkedik.

A dióolaj támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Ezt a hatást úgy éri el, hogy csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, illetve védelmet nyújt a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és a magas koleszterinszint ellen is. Az olaj kardioprotektív hatása a benne található polifenoloknak, tokoferoloknak, az ALA-nak, a linolsavnak, illetve az L-argininnek is köszönhető.

A dióolaj tehát gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, és segítenek a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz mérséklésében is. Mivel a dióolaj gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is kiemelkedő, így a kognitív egészséget is védelmezi.

A dióolaj pozitív hatással van a bőr egészségére is, mivel tele van egészséges zsírsavakkal, ily módon nemcsak a bőr külső rétege számára jelent védelmet, hanem a hidratációban is a segítségünkre lehet. Olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek segítenek kivédeni a gyulladásos bőrbetegségeket, a sejtkárosodásokat, a bőrszárazságot, illetve még a sebgyógyulást is megtámogatják.

A dióolaj védelmet jelenthet a metabolikus szindróma ellen is, ugyanis ha rendszeresen fogyasztjuk, úgy akár a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben is védelmet élvezhetünk. Egyes kutatások ugyanis arra világítottak rá, hogy ez a növényi olaj nagyon hatékony a magas vércukorszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában.

A dióolajat a szépségápolásban is használhatjuk, többnyire az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatásai miatt. Az olaj rendszeres használata csökkenti az öregedés jeleit, illetve a finom vonalak és a mélyebb ráncok megjelenését is késleltetheti. A bőr hidratálásában is verhetetlen, csakúgy, mint a rokonai, azaz az olívaolaj, a mandulaolaj vagy a jojobaolaj.