Menü Bezárás

A férfiak 6-szor gyakrabban hagyják el párjukat, ha súlyos betegség alakul ki nála!

Amikor az ember kimondja az igent, akkor elkötelezi magát, hogy a párja mellett jóban, rosszban, egészségben és betegségben is kitart.

Egy 2015-ös tanulmányból azonban sokkoló eredmények derültek ki, miszerint megugrik a válások száma, amikor a feleség súlyosan megbetegedik, de nem, ha a férj. A férfiak gyakrabban kezdeményezik a válást, mint a nők, akik inkább kitartanak beteg társuk mellett és a végsőkig ápolják őket.

Egy másik, hasonló kutatás megjegyezte, hogy a férfiak 6-szor gyakrabban hagyják el a súlyos betegségben szenvedő párjukat, feleségüket, otthagyva őket különösen akkor, ha a nő rákos betegségben, szklerózis multiplexben szenved.

Ezekre az eredményekre azután derült fény, miután a kutatók 500 agydaganatban szenvedő, házas ember életét követték nyomon. Ezek az emberek 53 százalékban váltak el, a beteg nőket 6-szor több esetben hagyták el, mint a rákos férfiakat, ami igazán szívszorító statisztikai adat.

A tanulmány a Cancer című szaklapban jelent meg.

A kutatók szerint ennek hátterében az állhat, hogy a nők elhivatottsága a házassággal és a felelősségérzetük a párjukkal kapcsolatban magasabb. Amikor a dolgok megváltoznak, a férfiak hajlamosabbak elsétálni a problémák elől, mivel a megoldás érdekében sokszor helyén kellene kezelniük az érzelmeiket, segítséget kellene kérniük a barátoktól, családtól, és ebben a férfiak “nem jók”, vagy a nők jobbak.

A férfiakból, természetükből adódóan, hiányzik a gondoskodás, törődés képessége. A vizsgálatból egyébként kiderült, hogy azon házaspárok esetében gyakoribb a betegség miatti válás, akik csak pár éve élnek együtt, és még nem mélyült el igazán a kapcsolatuk, az egymás iránt érzett felelősségvállalásuk is csekélyebb.