Menü Bezárás

A gyulladáscsökkentő gránátalma – ízületi gyulladás esetén is kiváló

A gránátalmát egyre többen kedvelik hazánkban is, hiszen számos előnnyel rendelkezik az egészségre nézve. Az élénkpiros színű gyümölcs színét a polifenolok biztosítják, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek.

A gránátalma táplálkozási előnyeit a benne található rengeteg értékes tápanyagnak köszönheti. A gyümölcs meglehetősen gazdag rostokban, C-vitaminban, B-vitaminokban, kalciumban, káliumban, vasban és K-vitaminban. Egészségvédő tulajdonságaiért többek között a gyümölcsben található antioxidánsok felelősek.

A gránátalma magjai igencsak gazdagok ezekben az antioxidánsokban, de a legtöbb antioxidánst a gyümölcs leve tartalmazza. A gyümölcslé jóval több antioxidánsban bővelkedik, mint például a zöld tea. Az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok, gyümölcsök fogyasztása azért is olyan lényeges, mivel ezek semlegesítik a szervezetben a káros hatású szabad gyököket, amelyek felelőssé tehetők a krónikus betegségek kialakulásáért. Mindemellett az antioxidánsok csökkentik a szervezetben az oxidatív stressz és a krónikus gyulladások mértékét is.

A gránátalma rendszeres fogyasztása a szív és az artériák egészségét is védi, merthogy fokozza a vér áramlását, valamint szabályozza a koleszterinszintet is, amelynek magas volta miatt plakk képződik az artériák falán, amely szűkíti az ereket, ez pedig akár vérrögképződéshez is vezethet.

A gránátalmalének van még egy csodálatos hatása, mégpedig az, hogy segít a tüdő megtisztításában. Szinte kisöpri a tüdőből a lerakódott méreganyagokat, ez pedig különösen hasznos lehet azok számára, akik rendszeresen dohányoznak. A gyümölcslé nem mellesleg segít abban is, hogy több oxigén kerüljön a vérbe, illetve a tüdő funkcióit is javítani tudja.

Mivel a gránátalma tele van fontos antioxidánsokkal, illetve nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik, így elmondható, hogy ez a gyümölcs nagymértékben hozzájárul az immunitás fokozásához.

A gránátalma gazdag forrása a flavonoloknak is, amelyek szintén antioxidáns hatással rendelkeznek. A flavonolok csökkenteni tudják a gyulladásszintet a szervezetben, illetve jelentősen képesek lassítani a porckopás folyamatait is. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a gránátalma nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás természetes kezelésében.

Az egyes növényekben található természetesen előforduló antioxidánsokban gazdag gyümölcslevek, különösen a polifenolokban bővelkedők sok figyelmet kapnak a kutatóktól. Ezek a gyümölcslevek hozzájárulhatnak egyes betegségek – mint például a cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegség, az érelmeszesedés vagy éppen bizonyos anyagcsere-rendellenességek – tüneteinek csökkenéséhez.

A kutatási eredmények miatt a gránátalmát is erős antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsnek nevezték, amely vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Egy kutatásba ízületi gyulladásban szenvedő alanyokat vontak be. A vizsgálati alanyok egy része mindennap 250 ml gránátalmalevet kapott, míg a vizsgálatban résztvevő másik csoport csak placebót. Azoknál, akik gránátalmalevet kaptak, kisebb volt az ízületek duzzanata, és ezek a személyek kevesebb fájdalomról is számoltak be, mint azok, akik placebót kaptak.