Menü Bezárás

A háromgyerekes édesapa tanácsai, amit minden férfinak meg kell fogadnia, hogy segítsen az anyáknak szülés után

Szülés után a nőknek nem könnyű visszarázódni a megszokott kerékvágásba, de egy megértő partner támogatása sokat segíthet. Ugyanakkor sok szülő azt kívánja, bárcsak lett volna valaki, aki megosztja vele a tudását, amikor a gyerekvállalás mellett döntött.

Ted Gonder egy háromgyerekes édesapa, aki tökéletesen tisztában van ezzel, és egy Facebook bejegyzésben megosztotta a tapasztalatait, korábbi, még gyermektelen énjének címezve gondolatait.

„Most 29 éves vagyok, és 3 gyerekem van a feleségemmel, Franziskával, aki igazi profiként hordta ki és szülte meg őket. A következőket mondanám gyermektelen, 24 éves énemnek arról, hogyan legyek támogató partner a szülővé válás kezdeti szakaszában” – írta.

A háromgyerekes édesapa tanácsai, amit minden férfinak meg kell fogadnia, hogy segítsen az anyáknak szülés után
Fotó: Ted Gonder/Facebook

Az általa megfogalmazott öt tanács pedig a következő!

1. A feleséged 9 hónapon át a hasában horda a babát. Következésképp a következő 9 hónapban a hasadon hordod a babát minden adandó alkalommal. Ez nemcsak abban segít, hogy a feleséged regenerálódjon, de közted és a baba közt is elképesztő kötelék alakul ki.

2. A feleséged szoptat – és bár gyönyörű és elégtételt jelent neki – ez kimerítő feladat. TEHÁT te cserélsz le minden pelenkát, amit csak tudsz, a legelsőtől kezdve. Gyorsan túlteszed majd magadat azon, mennyire visszataszító, és megelőzöd az egyensúlyhiányt valamint a haragot a kapcsolatotokban. Sőt, miközben a feleséged összes barátnője arról panaszkodik, mennyire nincs jelen a férje, és nem támogatja, a te feleséged dicsekedni fog veled.

3. Készít neki koffeinmentes kávét minden egyes reggel. Még akkor is, ha hagyja kihűlni, és sokszor elfelejti meginni, mert visszaalszik, miközben dolgozol, vagy elviszed a gyerekeket iskolába. Egész éjjel fent volt, hogy megetesse a babát, ezért segítened kell neki úgy kezdeni a napot, hogy fel tudjon töltődni.

4. Mondd el neki, milyen gyönyörű, és segíts, hogy ő is észrevegye azokban a pillanatokban, amikor a leginkább kritikus a testével szemben, és elveszíti a reményt. Emlékeztesd őt azokra az időkre, amikor a múltban elérte a kitűzött céljait. Emlékeztesd rá, hogy igazi szuperhős. Szó szerint megmozgatta az összes szervét, és 20 kilogrammot hízott, hogy megajándékozzon egy gyerekkel. Segíts neki átlátni a testkép zavarokon, és abban, hogy minden egyes nap pozitív célokra összpontosítson.

5. Viseld el a hibáztatást és az elutasítást. A szülés előtti és utáni hormoningadozások őrületesek. Lehet, hogy nem viselkedik minden nap önmagaként, és néha olyan dolgokat mond, amiket nem mondana, ha nem érezné magát úgy, mintha minden egyes nap másnapos lenne, koffein elvonási tünetei lennének, és szteroidokat szedne.

A háromgyerekes édesapa tanácsai, amit minden férfinak meg kell fogadnia, hogy segítsen az anyáknak szülés után
Fotó: Ted Gonder/Facebook

Ne feledd, hogy most az a feladatod, hogy a kősziklája legyél, ezért erőltesd meg magadat, és tartsd szem előtt ezt a perspektívát, amikor csípősebben beszél veled, mint általában. Hamarosan visszatértek a normális kerékvágásba, és szeretnéd, ha hálás lenne, amiért uralkodtál magadon, amikor ő képtelen volt, nem pedig haragot és csalódottságot ébresztenél benne, amiért nehezteltél rá az érzései miatt.

A bejegyzés rendkívül népszerű lett, és több mint 57 ezren osztották meg azt. Ted Gonder később a Good Morning Americának nyilatkozva elmondta, mi késztette arra, hogy harmadik fia születése után megossza tapasztalatait.

„Szerencsém volt, hogy több hetet apasági szabadságon tölthettem. Ezt az időt az újszülött fiunk pelenkázásával, valamint az 1 és 4 éves gyerekeinkkel való játékkal töltöttem. Ez a néhány hét lehetőséget adott arra, hogy elgondolkozzam azon, mennyit tanultam a szülővé válás gyönyörű csatamezején az első néhány évben. Hihetetlen feleségem három gyermeket szült 5 év alatt, és minden lépésnél együtt neveltük őket, így nagyon sokat tanultam arról, hogy legyek támogató partner, szülés előtt és után. Nehéz volt jó tanácsokat találnom, ezért úgy döntöttem, összeírom mindazt, amit fiatalabb önmagamnak mondanék ezzel kapcsolatban” – mondta.

A háromgyerekes édesapa tanácsai, amit minden férfinak meg kell fogadnia, hogy segítsen az anyáknak szülés után
Fotó: Ted Gonder/Facebook

A férfi azt mondta, felesége nagyra értékelte a bejegyzést, ugyanakkor azt is elmondta, mennyi pozitív hozzászólás érkezett ismeretlenektől, különösen nőktől.

„Biztató módon a leggyakoribb megjegyzések azoktól a nőktől érkeztek, akik bejelölték a párjaikat, és megköszönték nekik, hogy a kőszikláik voltak. Azt hiszem, ez arra utal, hogy a férfiak egyre nagyobb csoportjának van bátorsága és ereje ahhoz, hogy túlgondoljanak a hagyományos férfiszerepen, és igazán kiveszik a részüket a családalapításban a feleségük mellett.”

Gonder azonban azt is elmondta, hogy ennek az ellenkezőjével is találkozott, és voltak, akik éppen azért osztották meg a bejegyzését, mert úgy érezték, nem kaptak elég támogatást a partnerüktől, ami később sokszor a család széteséséhez vezetett.

„Kezdjetek el már az elején beszélni a háztartásban betöltött szerepetekről. Csökkentsd a nyomást a feleségeden, és beszéljétek meg, milyen szerepeket akarok betölteni, amikor szülők lesztek. Oldjátok fel a feszültséget ebben a témában, hogy később ne robbanjon az arcotokba. Ösztönözzétek egymást, és képzeljetek el egy közös családi víziót, mindkettőtök vágyait egyaránt figyelembe véve, és dolgozzatok ezen a közös jövőképen, hogy megvalósulhasson. Végezetül pedig ne hallgass azokra, akik azt mondják, hogy tönkreteszed az életedet azzal, hogy fiatalon gyereket vállalsz” – tanácsolta az édesapa.