Menü Bezárás

A hidegtől nem leszünk betegek – Ezért kellene télen is minél több időt kint töltenünk a szabadban

A hideg nem tesz rosszat, sőt! Minél több időt töltünk a szabadban az őszi, téli napokon, annál több jót teszünk a szervezetünkkel. A kint eltöltött órák a gyerekek egészségére is pozitív hatással vannak, hiszen a hűvös idő edzésben tartja az immunrendszerüket, és erősíti a pszichikai-fizikai fejlődésüket.

Teljesen mindegy, hogy tél van-e vagy nyár, ha nem beteg, akkor egy gyermeknek semmi keresnivalója nem lenne délutánonként a négy fal között.

“A szülők úgy gondolják, hogy ha kint hűvösebbre fordul az idő, akkor a gyermekeket bent kell tartani a lakásban. Ez nagyon nem így van!” – szögezi le dr. Monica Castagnetti, pszichológus és az olaszországi Trieste Egészségügyi Központ kezelőorvosa.

A specialista több magyarázattal is szolgál, miért nem ajánlott bezárkózni a hideg elől: “sem az egészségre, sem pedig a gyermek általános szükségleteire, a szellemi és fizikai fejlődésére nincs jó hatással” – érvel a doktornő. A helyzet nem csupán a kicsikre érvényes, hanem a felnőttekre is.

Jobb egészség a szabad levegőn

“Romboljuk le gyorsan az elvet, mely szerint a hidegtől megbetegedhetünk.” – állítja dr. Laura Reali, olasz gyerekgyógyász szakorvos is.

“Azon kívül, hogy a jelenlegi klímabeli változásoknak köszönhetően egyre ritkábbak a rendkívül hűvös időszakok, a tény, hogy a hideg árt nekünk, már a múlté. Akkoriban állta meg a helyét ez az elmélet, amikor a házakat nem lehetett jól kifűteni, és az öltözék sem volt megfelelő.” – magyarázza a specialista.

Igaz, hogy bizonyos vírusok, mint például az influenza, ellenáll a hidegnek, a legtöbb viszont nem, és hideg környezetben szaporodni sem tud.

“A fűtött, zárt belterekben, mint amilyenek az óvodák, osztálytermek, irodák, otthoni belterek, a vírusok és baktériumok valósággal burjánoznak, és a zárt közösség az, ami megsokszorozza a megbetegedés lehetőségét úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél.” – érvel a szakorvos.

Szabad levegőn erre minimális az esély, ezért is javasolják az orvosok, hogy még a hűvös napokon is töltsünk minél több időt odakint. Nem beszélve arról, hogy a természetes fény, a nap sugarai hasznos D-vitaminnal látja el a szervezetet, ami a téli időszakban is létfontosságú ahhoz, hogy a kalcium felszívódhasson, és a szervezetünk ellenálló maradjon a fertőzésekkel szemben. Tény, hogy a téli időszakban a nap ereje sokkal gyengébb, viszont pontosan elegendő ahhoz, hogy természetes D-vitaminhoz juttassa hozzá a szervezetünket.

Vigyük ki napi rendszerességgel a gyermekeket a parkba. Míg ők játszanak, mi élvezzük a friss levegőt, szívjuk tele a tüdőnket, tisztítsuk meg a légutakat. Vigyünk magunkkal egy takarót, hogy meg ne fázzunk a padon ülve, de akár be is kapcsolódhatunk a gyerekek játékába, így legalább mi is átmozgathatjuk az izmainkat. Gondoljunk csak a gyermekünkre: míg odakint vagyunk vele, addig is nem ücsörög a tévé előtt, nem nassolja tele magát egészségtelen ételekkel, hanem mozog, aktív, levezeti az energiáját, amitől jobban fog aludni, és nem lesz túlsúlyos.

Azoknak a szülőknek pedig, akik amiatt aggódnak, hogy a kinti szennyezett levegő árthat a gyermeknek, van egy rossz hírünk: a lakásban lévő levegő kétszer olyan szennyezett! Így a vírusok, baktériumok és allergének nemcsak többen vannak, hanem hatékonyabbak is a zárt terekben.

Ha továbbra is a gyerekeknél maradunk, a szabadtéri tevékenységek a növekedésükre is remek hatással vannak. Elegendő egy-két kint töltött óra, még akkor is, ha hűvös van. De nem kell a fél szekrényt rájuk adni! Fontos, hogy kényelmes ruha legyen rajtuk, lehetőleg rétegesen öltözzenek, hogy tudjanak felöltözni/levetkőzni, a kinti hőmérséklet függvényében.

Amennyiben fennáll a lehetősége annak, hogy összevizezik magukat (tudjuk, a gyerekek mennyire imádnak pocsolyákba ugrálni, hóba feküdni), a vízhatlan ruhák és főként lábbelik a legjobbak. De nem kell őket különösebben óvni, hisz hogyan lesz egy gyermek szervezete ellenálló, ha nem találkozik hideggel, hóval, esővel, széllel?