Menü Bezárás

A hosszú élet titkai

Egy tanulmány szerint a világ legidősebb emberei elmondták, hogy szerintük hogyan kell élni ahhoz, hogy aktív és hosszú legyen az életünk.

Okoztak is, meglepetést is a kisöregek!

És ami igazán elgondolkodtató, hogy mindezt a tapasztalatok mellett a kutatások is alátámasztják!

1. Lazíts egy csésze teával

A tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek meggátolni a szívbetegséget, a rákot és a korai öregedést is. Egy izraeli tanulmány kimutatta, hogy akik mérsékelten, de rendszeresen isznak teát, lényegesen tovább élnek, mint azok, akik nem, vagy csak alkalomszerűen isszák.

2. Egyensúlyozás minden reggel

Talán elsőre egy kicsit furcsán hangzik, de ha reggel öltözködés közben az egyik, majd a másik lábadon egyensúlyoz, az erősíti a hát, kismedencei és a gyomor környéki izmokat, mindent, ami támasztja a gerincet. „Ez az egyszerű napi rutinnak hosszú távú előnyei vannak, segít abban, hogy az öregedés során is aktívak maradjunk” – mondta Tom Salzman gyógytornász.

3. Napi három dió

A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas, mert olyan anyagokat tartalmaz, ami segíti a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben, és öregedés gátló antioxidánsokat is tartalmaz. Napi három dió elég ahhoz, hogy minden előnyét teljeskörűen kihasználhassa a szervezet.

4. Kevesebb fényvédő, de óvakodni a leégéstől

Számos, az Egyesült Királyságban végzett kutatás bebizonyította, hogy minden második ember D-vitamin hiánnyal küzd. Ez a tápanyag a fény által, a bőrünkön keresztül jut a szervezetünkbe. Ha nem éri a bőrünket elég fény, az növeli a kockázatát a szívbetegségeknek, a csontritkulásnak és a ráknak. Ha napi 15-20 percet eltöltünk a napon mindenféle fényvédő nélkül, az csak a D-vitamin szintet növeli, a bőrrák kialakulásának kockázatát nem.

5. Hat barát, akire mindig támaszkodhatsz

Egy friss ausztrál kutatás szerint a szoros barátságok és családi kötelékek segítenek abban, hogy megélje az ember a száz éves kort. A barátok nyújtotta lelki támasz segít kezelni a stresszt, a szeretet érzése serkenti a dopamin és az oxitocin termelést, ami közérzetjavító, serkenti az agy működését, és lassítja az öregedést. Más kutatások arra is rámutattak, hogy hat barát az optimális.

6. Hagyja abba az evést 80 százaléknál

Japánban az egyik legalacsonyabb az elhízottak, és a legmagasabb a száz éven felüli emberek aránya. Hogy mi a titkuk? Abbahagyják az evést, amikor úgy érzik, hogy kb. 80 százalékban jóllaktak. Amerikai kutatók is megállapították, hogy az állatok is kétszer olyan hosszú ideig élhetnek, ha csökkentik a táplálékbevitelt.

7. Feküdjön le egy órával korábban

Az alváshiány is nagy kockázatot jelent az egészségünkre, depressziót és szívbetegséget eredményezhet. A Harvard egyik kutatása szerint, legalább hét órát kell aludni éjszaka ahhoz, hogy jól regenerálódjanak a sejtjeink. Aki kialussza magát éjjel, annál csökken a szívroham és az agyvérzés kockázata.

8. Rendszeresen használjon fogselymet

Az ínybetegségek a legelterjedtebbek a világon. De mivel nem tűnik olyan nagyon komoly betegségnek, sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Pedig elősegíti a szívbetegségek kialakulását, a cukorbetegséget és egyes rákos megbetegedéseket is.

9. Legyen a részletek embere

Az egyik legjobb előrejelzője a hosszú élettartamnak, ha lelkiismeretes az ember – állítja dr. Howard Friedman, amerikai pszichológus. Eredményei szerint azok az emberek, akik óvatosak a pénzügyekkel, megfontoltak, figyelnek a részletekre, tovább élnek. Úgy látja, hogy a lelkiismeretes emberek több szerotonint termelnek az agyukban, ami jó érzést kelt, ezáltal kevesebbet esznek és jobban is alszanak.

10. Tartson kisállatot, lehetőleg kutyát

Akiknek van házi kedvencük, azok kevésbé stresszesek, kevésbé depressziósak és tovább élnek a kutatások szerint. A kisállatoknak nyugtató hatásuk is van, csökkentik a szívroham kockázatát. Egy friss tanulmány szerint, akik naponta sétálnak a kutyájukkal, hét évvel tovább élnek, mint a kutyátlanok.

11. Ne tegye a gyümölcsöt a hűtőbe

Azt hihetnénk, hogy ha betesszük a hűtőbe a gyümölcsöt, akkor tovább megőrzi frissességét. A vizsgálatok szerint viszont a hűtött gyümölcsben és zöldségben kevesebb a vitamin és a tápanyag, mint a szobahőmérsékleten tároltakban. Például, ha a paradicsomot és a paprikát nem a hűtőben, hanem szobahőmérsékleten tárolja, akkor kétszer annyi béta-karotin és akár hússzor több likopin marad bennük. Ez jó hír, mivel ha ebből a két antioxidánsból többet visz be a szervezetébe, egészségesebb lesz a szíve, és alacsonyabb lesz a rák kialakulásának kockázata.

12. Segítsen másoknak

Mások segítése nem csak jó érzést okoz, de nagy egészségügyi jutalom is jár érte. Egy átfogó amerikai kutatás szerint jelentősen tovább élnek azok, akik rendszeresen segítenek másoknak, vagy önkéntes munkát végeznek. Kevésbé hajlamosak depresszióra, és jobb az általános egészségügyi állapotuk is.

13. Énekeljen a zuhany alatt

A Harvard és a Yale egyetemek közös tanulmánya kimutatta, hogy akik rendszeresen énekelnek, jobb egészségügyi állapotban vannak, mint akik rendszeresen vitaminokat szednek. A vizsgálatok szerint a kórusok tagjainak a várható élettartama is magasabb, mivel az éneklés csökkenti a stresszt, egészségesebb lesz a szívük és kevésbé lesznek depressziósak.

14. Ne panaszkodjon

Az optimista emberek 12 évvel tovább élnek, mint a pesszimisták az amerikai Mayo Klinika kutatásai szerint. A pesszimisták hajlamosabbak a vírusos megbetegedésekre, az optimisták esetében azonban kevésbé valószínű, hogy emlő-, vagy bőrrák üti fel a fejét náluk.

15. Igyon sok almalevet

Az almalé segít megőrizni az agy fiatalságát, és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. A kutatók azt találták, hogy aki naponta két pohár almalevet megiszik, nehezebben öregszik az agya.

16. A derekát mérje, ne a súlyát

A tudósok felfedezték, hogy a derékbőség jobban előrejelzi a szívbetegségeket, mint akár a súly, vagy a BMI testtömegindex. Ennek az az oka, hogy deréktájékon lehet mérni leginkább, hogy a létfontosságú szervekre mennyi zsír rakodott. A férfiaknál 94, a nőknél 80 centi alatti derékbőség az ideális.

17. Nevessen naponta legalább 20-szor

A nevetés erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és serkenti egy olyan hormon termelését, ami a rákos sejtek ellen küzd. Egy kis érdekesség: míg a felnőttek naponta átlagosan csak 5-15 alkalommal nevetnek egy nap, addig a gyerekek összességében órákat töltenek ezzel, egy nap akár több mint száz alkalommal nevetnek.

18. Szokjon le a dohányzásról

Körülbelül tíz évvel rövidíti meg az életet a dohányzás egy átfogó finn tanulmány szerint. Emellett csökkenti az életminőséget is.

19. Higgyen

Több mint ezer tanulmányt publikáltak már a hit és a hosszú élet kapcsolatáról. Mindegy, hogy miben hisz az ember, jobban kezeli a stresszt, az érzelmi problémákat, és ez védelmet nyújt a szívnek, a légzőszerveknek, és nehezebben alakulnak ki emésztési problémák.

20. Mennyi év volt életedben

De az is fontos, hogy a végén nem az számít, hogy hány év volt az életedben, hanem az, hogy mennyi élet volt az éveidben!