Menü Bezárás

A kutatók szerint a papírszatyrok veszélyesebbek, mint a műanyag zacskók

Ki gondolta volna? A kutatók szerint a papírszatyrok veszélyesebbek, mint a műanyag zacskók.

Úgy tűnik, hogy a papírszatyrok több kárt okoznak a környezetnek, mint a műanyag zacskók. Bár a műanyag nehezebben bomlik le, a papírszatyor negatív hatásai a természetre az előállítás során jelentkeznek.

A kutatók szerint a papírszatyrok előállításához négyszer annyi vízre és energiára van szükség, és a gyártási folyamat során 70%-kal több hulladék keletkezik.

Ezenkívül a műtrágyák és egyéb vegyi anyagok, amelyeket a fák növekedésének elősegítéséhez használnak, savas esőt okoznak, és nagyobb negatív hatást fejtenek ki a vízi élővilágra, mint a műanyagzacskók előállítása.

A Brit Környezetvédelmi Hivatal arra a következtetésre jutott, hogy a papírszatyrok nagyobb mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint a műanyag zacskók. Ezt csak úgy lehetne elkerülni, ha a papírszatyrok többször felhasználhatók lennének, ami gyakorlatilag képtelenség, hiszen nem túlságosan tartósak.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a műanyag jó megoldás lenne. Még ha kevesebb nyersanyagra is van szükség az előállításukhoz, biológiailag nem lebomló anyagokból készülnek, amelyek nagyban veszélyeztetik az élővilágot.

Noha a bevásárlóközpontokban egyaránt találhatunk műanyag zacskót és papírszatyrot is, a szakértők azt tanácsolják, használjunk inkább vászonszatyrot a bevásárláshoz. Ezt számtalanszor felhasználhatjuk, és így nem járulunk hozzá a környezetszennyezéshez.

Azonban a vászonszatyrot időnként nem árt kimosni, mert bemocskolódhat, és megtelhet a vásárolt termékekről származó baktériumokkal is.