Menü Bezárás

A lélek fájdalmai 240-szer erősebbek, mint a testé – vigyázz a lelkedre

A legtöbb ember életében legalább egyszer megtapasztalta, milyen érzés, amikor megszakad a szíve. A szeretteinktől való elválás, vagy egy rokonunk halála a legerősebb érzelmek, amelyeknek ki vagyunk téve.

Kutatások szerint a szomorúság és fájdalom 240-szer erősebb, mint más érzelmek, beleértve a szégyent, a meglepetést, a haragot vagy akár az unalmat.

A szomorúság és a fájdalom általában életünk tragikus eseményeihez fűződnek, mint például egy haláleset, egy tragikus baleset, vagy egy szakítás.

Azoknak, akik érzelmileg szenvednek, több időre van szükségük, hogy elmélkedhessenek, hozzászokjanak a fennálló helyzethez és teljes mértékben tisztában legyenek a következményekkel.

Annak érdekében, hogy megállapíthassák az érzelmek időtartamát és erősségét, a belga Leuveni Egyetem két kutatója 233 hallgatót kért fel, hogy idézzék fel életük legutóbbi érzelmekkel teli pillanatait, és mondják el, mennyi volt ezek időtartama.

Ezenkívül a tanulmány résztvevőinek arra is választ kellett adniuk, hogy tudták kezelni ezeket az érzéseket. A felsorolt 27 érzelem közül a szomorúság és a fájdalom hosszabb ideig tartott, mint a többiek, például félelem, szégyen, meglepetés, undor, harag, unalom vagy az ellazultság érzése, amelyek gyorsabban elmúltak.

A fájdalom első fázisának átvészeléséhez általában 120 órára van szükség, ezzel szemben a szégyen vagy az undor leküzdése 30 percet vesz igénybe. Az utálat, gyűlölet körülbelül 60 órán át érezteti hatását, a boldogság pedig 35 órán át tart.

A Motiváció és érzelem című folyóiratban közzétett tanulmány az első tudományos cikk, amely bemutatja, miért tartanak bizonyos érzelmek hosszabb ideig, mint mások.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kevésbé tartós érzelmeket olyan események váltják ki, amelyekre az emberek kevés figyelmet fordítanak. Másrészről, a hosszú távú érzelmeket általában olyan események váltják ki, amelyek globális következményekkel járnak, emeli ki a brit Mail Online.

A kutatók kiemelték, hogy ezek közül a következmények közül egyesek csak bizonyos idő elteltével jelentkeznek.

A legtöbb szakember úgy gondolja, hogy a lélek az agyban található. Mielu Zlate, a Bukaresti Egyetem pszichológia karának egykori tanszékvezetője és professzora szerint a psziché a test egyfajta reakciója a környezetre, „egy mentális konstrukció, amely a viselkedésünkben nyilvánul meg”.

Amikor fáj a lelkünk

Intuitív módon sokan, akik megtapasztalták a lélek fájdalmát, a szívhez kötik azt, ám a kutatók kategorikusan elutasították ezt a feltételezést. A boldogtalanság állapotát az agyban azonosították, a gondolkodás és az öntudat szervében, és úgy találták, hogy ez szorosan kötődik a depresszióhoz és a szorongáshoz.

„A lélek akkor fájhat, metaforikus értelemben, amikor az egyén érzelmi síkon valamilyen változáson megy keresztül, és depresszióhullámoktól szenved, például valamilyen trauma miatt: haláleset, konfliktushelyzetek, szerelmi fájdalom, stb. A boldogtalanság lényegében maga után vonja a lélek fájdalmát, vagyis a pszichés szenvedést” – magyarázza Adrian Sandu pszichológus.

A lélek szenvedése testi fájdalmat okoz. A test és a lélek között szoros kapcsolat áll fenn, mert minden testi fájdalom rossz mentális állapotot okoz, és a lélek szenvedését gyakran fizikai fájdalom kíséri. A legnagyobb lelki fájdalom depresszióhullámokkal jár együtt.

„A változó intenzitású depresszióhullámokat a lélek szenvedése váltja ki. Innen a pánikroham már csak egy lépésre van. Ugyanakkor a pszichés szenvedés szorosan kapcsolódik a szervi megbetegedésekhez is. Ez magyarázza a depresszióval járó olyan panaszokat, mint például a gyomorfájás, migrén, stb.” – teszi hozzá Adrian Sandu pszichoterapeuta.

A lélek szenvedése elkerülhető a negatív gondolatok kiküszöbölésével és pozitív gondolatok szuggerálásával. A pszichológusok úgy gondolják, hogy egy optimista személy, aki aktív társasági életet él, könnyebben átvészeli az érzelmi egyensúlyból való kizökkenést. Azoknak pedig, akiknek az életében traumatikus események következnek be, nem szabad elhanyagolniuk a lelki fájdalmat, hanem pszichológushoz kell fordulniuk tanácsért, mert máskülönben különféle mentális rendellenességek kialakulásának lehetnek kitéve.