Menü Bezárás

A magyarok nagy része naponta issza, pedig rákot okoz!

Ma már mindenütt azt olvashatjuk, hogy egyes élelmiszerek igen rossz hatással vannak az egészségünkre, daganatos betegségeket, szív-és érrendszeri problémákat, vagy más krónikus megbetegedéseket okoznak.

De még mindig nincs mindenki tisztában azzal, hogy nemcsak a túlzott zsír- vagy cukorfogyasztás, illetve az “E számok” közé tartozó egyes mesterséges adalékanyagok lehetnek károsak az egészségünkre, hanem számos más, sokak által ártalmatlannak tartott élelmiszer is.

Íme, a lista azokról az élelmiszerekről, amelyek szintén fokozott veszélyt jelentenek az egészégünkre, ha jelentős mennyiségben és rendszeresen fogyasztjuk őket:

1.) Üdítők

Sokan nem tudják, hogy milyen károsak ezek az azonnal felszívódó cukrokat vagy édesítőszert tartalmazó szénsavas italok, melyek rendszeres és angy mennyiségű fogyasztása mértéktelen mennyiségben visz be mesterséges aromákat, színező anyagokat és más kemikáliákat az emberi szervezetbe.

2.) Finomított élelmiszerek

A finomított élelmiszerek közé tartozik többek között a cukor és a finomliszt, amelyek az intenzív íz és kellemes megjelenés érdekében átalakított anyagok, és elhízást, daganatos betegségeket eredményezhetnek, ha jelentős mennyiségben fogyíasztjuk őket.

3.) Mikrosütőben elkészíthető pattogatott kukorica

Könnyű elkészíteni, de a csomagolás káros vegyületet hordoz, amelyek számos betewgség kialakulásának kockázatát megnövelik, így többek között meddőséghez is vezethetnek, de máj- és hasnyálmirigy daganat kifejlődését is  eredményezhetik.

4.) Genetikailag módosított növényi vagy állati összetevőt tartalmazó élelmiszerek

Maga a GMO technológia is olyasmi, aminek a hosszú távú, emberi egészségre gyakorolt hatása nincs megfelelően alátámasztva, egyesek szerint súlyosan káros. Ráadásul ezeket a növényeket rengeteg vegyszerrel kezelik, aminek hatására nyilván nem válnak egészségesebbé, sőt. Kerüld el, ha egy mód van rá!

5.) Hidrogénezett olajok

Ezek a vegyületek transz zsírokban gazdagok, amelynek hála tovább eltarthatók, viszont “enyhe hátrányként” ezeket a vegyületeket ma már egyértelműen rákkeltőnek tekintik.

6.) Rovarirtóval kezelt zöldségek és gyümölcsök

Nyilván szeretnénk minél kevesebb mesterséges mérget magunkhoz venni az egyébként nagyon egészséges gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával egyidejűleg. Érdemes odafigyelni, milyen forrásból származik az általunk vásárolt zöldség, gyümölcs. Persze a legjobb a hazai, ha van kertünk!

7.) Jelentős kalóriatartalommal bíró élelmiszerek

A feleslegesen bevitt kalóriát a testünk sajnos raktározza, ami elhízást eredményez, és további betegségek rizikófaktoraként is megjelenik. A túlsúly az egyik legfőbb kockázati tényezőként jelenik meg többek közt a vastagbél-, vese-, nyelőcső-, valamint epehólyag daganat esetében.