Menü Bezárás

A munka nem szégyen: a fiatal pilóta, aki árukihordó lett a világjárvány ideje alatt!

Az új koronavírus okozta válság hatással volt a légi közlekedésre is, ezért a fiatal repülőgép pilóta ideiglenesen más munka után nézett: sofőr lett egy élelmiszer-szállító szolgálatnál.

Az élet sokat változott a világjárvány kitörése óta, és ezzel együtt megváltoztak a munkahelyek is, sok embernek otthonról, távmunkába kellett dolgoznia. Néhányan azonban nem voltak ilyen szerencsések: munkájuk megszűnt, vagy jelentős változáson ment keresztül.

Munkanélküli luxus

A mindössze 23 éves Roman Savin orosz származású pilóta jelenleg Litvániában él. Igencsak ígéretes munkahelye volt, de a magasan képzett alkalmazottból pillanatok alatt munkanélkülivé vált, éppen ezért új munkát kellett keressen. Így lett a repülőgép pilótából egy élelmiszer-szállító vállalat sofőrje.

“Tavaly havonta 90-100 órát repültünk a nyári szezonban, idén pedig alig gyűlt össze 140 óra. Még mindig pilóta vagyok, a cégemnek még mindig vannak járatai, de ezek többsége bérleti szerződés, és havonta körülbelül egy járatot kapok, ami azt jelenti, hogy 30 szabadnapom van” – mondta a fiatalember.

Hogyan lett pilóta 20 évesen?

Sokak számára furcsán hangozhat, hogy valaki ilyen fiatalon már pilóta, de Roman bebizonyította, hogy ha keményen dolgozik, az álmát meg tudja valósítani.

“Ahhoz, hogy pilóta legyen valaki, két vagy három éves képzésre van szüksége. Én 17 évesen kezdtem, és 19 évesen fejeztem be a képzést, az első munkahelyemet 20 évesen kaptam” – magyarázta Roman.

A világjárvány azonban felforgatta terveit, pedig már szépen kezdtek gyűlni a repülési órái, és a karrierje jó úton haladt. A válság kitörése után, amikor a járatokat kezdték sorra leállítani, más megoldásokat keresett.

“A repülőgépalkatrészek értékesítése terén kezdtem el dolgozni, értékesítési pilótaként otthonról dolgoztam, hétvégén pedig az ételszállító cégnél voltam sofőr” – mondta.

“Futárnak lenni nem jelent semmiféle kötelezettséget részemről. Nem kell szerződést aláírjak, nincs egy kötelező menetrendem. Ha van időm, akkor megyek. Ha fáradt vagyok, akkor nyugodtan hazamehetek pihenni. A kötetlen program volt a fő indok, amiért ezt a munkát választottam, mert a repülőgép vállalatnál manapság teljesen kiszámíthatatlan a program” – mondta.

“Szenvedélyem a repülés, ezért imádom ezt a munkát. Amíg karantén miatt be nem zártak, gyakran repültem a szimulátoron kezdő oktatóként, és szabad napjaimban egy repülőtérre mentem, hogy szórakozásból repülhessek egy kis géppel.” – teszi hozzá Roman.

Fotók: rmnsvn Forrás

loading...