Menü Bezárás

„A párom nem hajlandó takarítani otthon – azt mondja, ez a nők dolga”

Egy nő értetlenül állt azután, hogy párja nem volt hajlandó segíteni neki kiüríteni a mosógépet, arra hivatkozva, hogy a házimunka nem a férfiak dolga.

A mai, modern társadalomban a feladatok egyenlő megosztása egy párkapcsolatban már alapvető elvárásnak számít, vagy legalábbis olyan mértékben, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.

Egy nő azonban megdöbbenve tapasztalta, hogy a párja nem hajlandó az egyenlő munkamegosztásra, és nyíltan elutasítja, hogy kivegye a részét a házimunkából.

A nő szerint a párja ragaszkodik ahhoz, hogy a házimunka a nők feladata, és, mivel az apjának álmában sem jutott volna eszébe, hogy segítsen az anyjának a ház körül, szerinte neki sem kellene ezzel foglalkoznia.

A nő a Netsmum fórumon magyarázta el családja helyzetét: elmondta, hogy a párja teljes munkaidőben dolgozik, míg ő maga jelenleg csak részmunkaidőben tud munkát vállalni, mert közben újszülött kisbabájukról is gondoskodnia kell.

De azt is hozzátette, hogy a párja munkája nem olyan megterhelő, így ha akarna, többet tudna segíteni a ház körül.

„Minden nap délután 5-kor ér haza, és a hétvégéi szabadok. Én nehezen tudok mindennel lépést tartani, és tegnap este volt egy beszélgetésünk a szerepekről” – mesélte a fiatal édesanya.

„Szó szerint azt mondta, hogy ez „női munka”, amikor megkértem, hogy ürítse ki a mosógépet. Azt mondja, az anyja mindenről egyedül gondoskodott, és az apjának álmában sem jutott volna eszébe, hogy házimunkát végezzen – de az anyja nem dolgozott, miután családot alapított” – írta a nő.

„Nem tudom, hogyan tovább. Ti megosztjátok a házimunkát, vagy tényleg nekem kellene többet elvégeznem, mert én vagyok otthon?” – kérte a felhasználók tanácsát.

Sokan átérezték a nő problémáját, és felháborítónak találták, hogy a férfi nem hajlandó kivenni a részét a házimunkából.

Az egyik felhasználó például a következő választ adta: „Megosztjuk a felelősséget. Valójában mindenben osztozunk. Ez egy párkapcsolat lényege. Nem is aggódunk azon, hogy egyikünk többet vagy kevesebbet dolgozik, esetleg többet keres, vagy bármi ilyesmi. Vannak dolgok, amiket el kell végezni, számlák, amiket ki kell fizetni, úgyhogy ezt tesszük. Határozottan nem osztjuk fel a dolgokat „női” és „férfi” feladatokra.

Feltételezem, hogy ez a férfi koszos ruhákban járna, ha nem lenne mellette egy nő, aki kimossa azokat neki.

Én személy szerint a te helyzetedben megkérdezném magamtól, hogy tényleg együtt akarok-e lenni valakivel, aki ennyire nyilvánvalóan szexista, és aki elvárja tőlem, hogy minden házimunkát elvégezzek, miközben még egy olyan egyszerű dologra sem képes, mint a mosógép kiürítése.”

Egy másik hozzászóló pedig azt írta: „Ezt a férfit nem ártana újraprogramozni, úgy tűnik elkényeztették, és azt hiszi, még mindig az 1950-es években vagyunk. Ha nem hajlandó kivenni a részét a házimunkából, tagadd meg a feladatok elvégzését – ne mosd ki a szennyesét, ne mosogasd el a koszos tányérjait, ne vasalj és ne főzz rá, amíg fel nem nő, és el nem fogadjam, hogy egy háztartás vezetése és a családról való gondoskodás két ember munkája. Máskülönben olyan, mintha két gyereked lenne, és három ember helyett dolgoznál.”

„Lusta embernek tűnik” – tette hozzá egy harmadik válaszadó is.