Menü Bezárás

A pszichológusok tanácsa: „Ne törődjünk folyton azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk!”

Túl gyakran fordul elő mindannyiunkkal, hogy bizonyos esetekben, arra várunk, hogy a környezetünk elfogadja és helyeselje a cselekedeteinket. Mert nagyon is érdekel bennünket a szomszédok, a munkatársak véleménye vagy csak az, hogy általában mit gondolnak mások rólunk, az életünkről, vagy akár a körülöttünk lévő emberekről.

De álljunk meg egy pillanatra! Nagyon helytelen álladó jelleggel visszajelzést vagy jóváhagyást várni, ha valamit meg szeretnénk tenni az életben. Nem számít, mit gondolnak mások rólunk, csak az számít, hogyan érezzük magunkat egyik vagy másik helyzetben.

Íme, 10 ok arra, hogy miért szakítsunk ezzel a rossz szokásunkkal! Ha sikerül megtennünk, akkor:

1. A saját szabályaink szerint leszünk képesek élni. Ennek érdekében első sorban, olyan dolgokkal töltsük meg életünket, amelyeket különösen kedvelünk, de Mi, és nem a családunk vagy a barátaink. A bekövetkező események kiemelik a személyiségünket, de nem azt kell megtennünk, ami másoknak tetszik.

2. Bátrabbak leszünk. Emlékszünk még a kételkedés és a félelem minden pillanatára egy-egy döntésünk meghozatalakor? Ha nem gondolunk arra, hogy mit mondanak mások, akkor sokkal könnyebb lesz döntéseket hozni.

3. Bevonzzuk a számunkra megfelelő embereket az életünkbe! Az igaz barát az, aki nem ítélkezik fölöttünk, még akkor sem, ha véleményünk nem egyezik. Olyan ember, akire igazán számíthatunk, és aki soha nem fog feladni bennünket, csak azért mert nem ért velünk egyet.

4. Képesek leszünk észlelni azon embereket magunk körül, akik negatív hatással lehetnek ránk. Ha túl sok figyelmet fordítunk mások véleményére, akkor egyre kevésbé fogjuk tudni, hogy mi magunk mit is szeretnénk valójában. És előfordulhat, hogy valaki meggyőz bennünket olyan dologról, amivel valójában nem is szeretnénk azonosulni.

5. Hagyjuk abba az érvek örökös keresését. Az életünk radikálisan megváltozik, ha megértjük, hogy egy döntés nem lehet jó vagy rossz, hanem csak az számít, hogy ez a mi döntésünk.

6. Több esélyünk lesz a sikerre. Ha nem félünk kockáztatni, ha igazán szeretjük az életfelfogásunkat, akkor élünk valójában. Több lesz a lelkesedésünk, és a sikerünk garantált.

7. Senki sem tud elbuktatni bennünket! Az emberek nehezebb tudnak elszomorítani a hozzánk fűzött észrevételeikkel. Ha meg tudjuk védeni magunkat a pusztító kritikáktól, miért ne tennénk meg?

8. Szabadabbak leszünk. Ha egynél több személytől kérünk tanácsot, nem a saját életünket fogjuk élni. Hamarosan észre fogjuk venni, hogy milyen jó lesz megszabadulni környezetünk hasznos „tippjeitől”.

9. Meg fogjuk változtatni az életünket. Könnyebb lesz megtalálni az utunkat az életben, és megvalósítani álmainkat. Miután sikerült kilépni a komfort zónánkból, új dolgokat fedezhetünk fel önmagunkban és a minket körülvevő világban egyaránt.

10. Meg fogjuk érteni, hogy valójában a többieket nem is érdekli a mi személyünk. Végül rájövünk, hogy a körülöttünk lévő embereknek megvan a saját életük, amelyet irányítanak, és nem is érdekeljük őket valójában. Tehát kevés esély van arra, hogy tanácsaik eredményesek legyenek a mi életünkre nézve. Azonban fontos megtalálni azokat, akik valóban törődnek velünk.

Az élet túl szép ahhoz, hogy örökösen a mások véleményét és válaszát várjuk! Igyekezzünk inkább megélni minden pillanatát!