Menü Bezárás

A sorozat, ami bemutatta hazánk rejtett kincseit

Több, mint 40 évvel ezelőtt Rockenbauer Pál természetjáró és világutazó 10 fős csapatával, kamerával, és fényképezőgépekkel felszerelkezve útra kelt az Országos Kéktúra útvonalán. Ennek eredményeképpen született meg a kultikussá vált Másfélmillió lépés Magyarországon című 14 részes természetfilm. A sorozat titka abban rejlett, hogy a rohanó világban fantasztikus képekkel és hanggal mutatta be mindazt a csodát, amit a természet ad nekünk. Kis hegyi patakokat, virágosréteket, az erdők-mezők lakóit.

Az ötlet Peták István fejéből pattant ki, aki a rendszerváltás után lett a TV elnöke, Rockenbauer Pál pedig tökélyre fejlesztette. 1978 őszén Rockenbauer, Sáfrány József rendezőasszisztenssel bejárta az útvonalat, és 1979 július 31.-én a csapat nekivágott a közel 1000 kilométeres gyalogtúrának. Szándékuk szerint a túrázást szerették volna népszerűsíteni, nem is sejthették, hogy a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat kordokumentum lesz. Rockenbauer Pál számos helyet forgatott, járt Nepálban, Afrikában, és az Antarktiszon is. Egy időben csak a magyar Jacques Cousteau-ként emlegették. Vidám, rendkívül művelt ember volt. Halála mély megdöbbenést váltott ki. 1987 novemberében a Dunakanyarban, a Naszály hegynél, önkezével vetett véget életének.

Végrendelete szerint a Kéktúra útvonalához közeli, csodálatos kis faluban, Zengővárkonyban helyezték örök nyugalomra. Kultikus filmjei sikeréhez nagyban hozzájárul egy bársonyos, búgó hang, melynek tulajdonosa Sinkó László színművész volt. A gyönyörű képek alatt megszólaló ízes, nyugodt hang azt mondta: “Füzérkomlós érintésével Bózsva felé megyünk tovább.” Amikor ideje engedte, időnként feltűnt a film 1-1 jelenetében is. Sajnos Sinkó László is az égi társulatot erősíti már. 75 évesen, 2015. július 31.-én távozott az élők sorában. Pont azon a napon halt meg, mint amikor 1979-ben elkezdődött a forgatás. Sinkó László több mint 50 évig élt boldog házasságban. Budakalászon, házának kertjében szívesen üldögélt idősebb korában. Talán ilyenkor eszébe jutott Rockenbauer Pállal közös alkotása is. Manapság nyaraláshoz általában divatosabb külföldi országokat, tengerpartokat választunk. Rendkívül felkapott lett például Horvátország, Görögország, és sok más úticél, miközben sok gyönyörű helyet nem ismerünk Magyarországon. Érdemes lenne újra megnézni a kultikus sorozatot, és rácsodálkozni az itthoni kincseinkre is. Borzavár, Cserhátsurány, Mályinka, vagy épp Felsővadász csendben várnak arra, hogy felfedezzük őket.

Akik felkerekednek, és bebarangolják ezeket a mesés tájakat, álljanak meg egy pillanatra, és emlékezzenek az alkotókra, akik egy nagyszerű sorozat által elénk varázsolták ezeket a csodálatos helyeket.

Forrás