Menü Bezárás

A szakértők meghúzták a vészharangot: “A mai gyerekeknek nincs gyerekkora, ezért meg fognak betegedni”!

Egy romániai neurológus, Mihaela Pungan arra figyelmeztet, hogy milyen óriási problémák vannak a tanügyi rendszer felépítésében, és ezek sajnos kihatással vannak a gyermekek egészségi állapotára is. Bár Romániára vonatkozólag hívta fel a figyelmet, a probléma sajnos globális méretű, más országokra is jellemző.

A szakember ötödik osztályos kislánya szintén egy olyan rendszerben tanul, amely valósággal megfullasztja a gyerekeket, nem csak az oktatási órák zsúfoltak, de a tanulóknak alig van szabad délutánuk és estéjük. Lassan már fogalommá válik egy iskolás gyerek számára a játszás, a kinti mozgás, kikapcsolódás. Nem csak hét közben, de hétvégén sem jut idő arra, hogy a gyerekek ki tudjanak kapcsolódni.

“Dühös és szomorú vagyok! Az ötödikes lányom minden reggel sír, hogy nem akar iskolába menni. Nem elég, hogy szinte délutánig ott van az iskolába, itthon is az ideje nagyrészét tanulással tölti, ha tartani szeretné az ütemet. Vannak olyan tantárgyak, amelyekből nagyon sokat követelnek a tanárok, elvárják mindenkitől, hogy a kötelezőn túl is tájékozott legyen a témával kapcsolatban. Mondhatni rendszeressé vált, hogy este 10-ig elhúzódik a tanulás.

Hétvégén sem tudunk sehova menni, hiszen házi feladata van, és nincs ideje semmi másra. Kérdeztem tőle: “Andreea, hogy érzed magad?”, ő pedig csak ennyit válaszolt szomorúan, hogy “stresszesen”. Néhány vizsgálatot végeztem, az ATPO-szintje a határon volt, ami a túlzott stressznek köszönhető. A túlzott megfelelési kényszer és a stressz már az elemiben járó diákok esetében pajzsmirigy problémákat idézhet elő.” – mondja a szakember.

“Gyermekeinknek nem csak gyermekkorunk nincs, de gyakrabban betegednek meg” – mondja a szakember.

Dr. Mihaela Pungan

“Fontos lenne egy olyan módszert kidolgozni, mely által könnyíteni lehetne a gyerekek életén, hiszen ez a leterhelt életforma hosszútávon egyáltalán nem vezet jóhoz. A stressz számtalan komolyabb betegség okozója is lehet. Mielőtt megbetegednének gyerekeink, érdemes lenne egy olyan módszert kidolgozni, mely segítségével csökkenteni lehetne az elvárásokat, és a feladatokat. A probléma nagyon összetett, de sok kis lépéssel talán el lehetne jutni egy lehetséges megoldáshoz, ehhez pedig összefogás szükséges a szülők részéről is. Az nem megoldás, hogy az anya elolvassa a gyereke helyett a kötelező olvasmányt, és leírja a tartalmát, vagy elvégzi a házi feladatát.

Andreea napi 10-12 órát ül, 27 kilós, átlagban 5 kilós iskolatáskát cipel minden nap magával. Életmódja, a többi gyerekhez hasonlóan nem csak fizikailag, de lelkileg sem mondható egészségesnek.” – teszi hozzá a szakember.