Menü Bezárás

A szomszédban található Európa legtisztább levegőjű sóbányája

Európa legnagyobb kiterjedésű sóbányája, melyben a só kitermelés közel 2.9 millió köbméter, Romániában található, alig 100 km-re Bukaresttől és 44 km-re Ploiesti-től, a festői szépségű és gyógyvizeiről méltán híres Slanic Prahovan.

A Slanic-i sóbányában a kitermelés következtében 14 helyiséget alakítottak ki, melyek területének összessége kb. 80.000 négyzetméter. A bánya mélysége 208 m és gigantikus méreteivel Európa legnagyobbjai közé tartozik.

Az egykori iratok szerint a Slanic uradalmat Mihai Cantacuzino vásárolta 1685 körül. 1713-ban az uradalmat a bukaresti Coltea kolostornak adományozta. 1943-1970 között, sótermelés folyt a bányában, majd ezt követően vált turisztikai látványossággá. A turisták a bányát sokáig a termelésben használt liftekkel tudták megközelíteni, de miután az elromlott, a tavalytól autóbuszok biztosítják a szállítást.

A bánya teljes megtekintése kb. 2 órát vesz igénybe, és ez idő alatt élvezhető a sós levegő egészségre gyakorolt jótékony hatása. A sóbánya belsejében az állandó hőmérséklet 13 C fok egész évben, a levegő páratartalma 60%-os, és bizonyítottan mentes minden szennyeződéstől.

A bánya belsejében egy 50 férőhelyes szanatóriumot hoztak létre, ahol a különböző légúti panaszokkal rendelkező betegek hosszú órákat tölthetnek gyógyulásuk érdekében. Itt ugyanakkor kialakítottak játszótereket is a gyerekeknek, de van tenisz- és kézilabdapálya is a sportot kedvelők számára. Ezek mellett a bánya teret biztosít számos koncert rendezésére is.

Ugyancsak itt szokták megtartani az országos repülőgép modellező versenyeket is, mivel valamennyi helyiség légmozgása egyenlő a nullával. A bánya legszebb terme a Teremtés terme, melyekben megtalálható Traian, Decebal, Burebista és Mihai Eminescu sóból elkészített mellszobra.