Menü Bezárás

A tárkonynak számos egészségügyi előnye van

A tárkonyt (Artemisia dracunculus) széles körben használhatjuk főzéshez, de gyógyászatban is alkalmazható. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat.

tárkony, álmatlanság, fogfájásra, vízhajtó

Ma már elsősorban főzéshez használjuk, de így is megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres. Ezt a sokoldalú, és könnyen termeszthető fűszernövényt a francia konyha négy nélkülözhetetlen gyógynövénye egyikének tartja. Keserédes, ánizs jegyekkel rendelkezik, és elsősorban sós ételekhez használják, különösen csirkéhez, halhoz vagy tojáshoz. A tárkonyecet alkalmazása népszerű a konyhában, és néha a pácoló fűszerekben is megtalálható. Kiváló magnézium-, cink-, kalcium-, kálium- és vasforrás is.

A tárkony egészségügyi előnyei

●   A tárkonynövényt fájdalomcsillapításra használták, különösen szájfájdalmak enyhítésére, köszönhetően az eugenolnak, a tárkony levelében lévő zsibbadást okozó szernek.

●   A gyerekeket könnyebben megtámadják a bélférgek; a tárkony rendkívül értékes ezeknek a parazitáknak a leküzdésében.

●   Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget.

●   Ha ezt a gyógynövényt aperitifként használjuk, növelheti az étvágyat, valamint serkentheti a nyál és a gyomornedv termelését. Különösen jó emésztési problémák és a bélműködés helyreállítása esetén.

●   Segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.

●   A tárkony egy természetes vízhajtó, amely enyhíti a vízvisszatartást a szervezetben.

●   Ennek a növénynek egyes részeit a női reproduktív rendszer egészségének elősegítésére is használják a menstruáció előidézésével és szabályozásával.

●   Magas káliumdózisa elősegíti a szív- és érrendszer egészségét.

Hogyan használhatjuk a tárkonyt egészségünk megőrzése érdekében?

Számos felhasználási területe van a tárkonynak. Szárított és friss formában egyaránt használható. Főleg csirke-, hal- és tojásételek fűszernövényeként népszerű.

A legjobb gyógyszeradag elérése érdekében úgy készítsük el a teát, hogy a leveleit áztatjuk. Ez a gyógynövény helyileg olajként is használható bedörzsölésre.

Antibakteriális minőségének köszönhetően természetes tartósítószer, növényből származó olaj népszerű szagtalanítóként.

Intelmek a tárkony fogyasztásával kapcsolatban!

Terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell ennek a gyógynövénynek a használatát, mivel elősegítheti a vérzést, és megnehezítheti a terhesség kimenetelét. Ha allergiás vagy a parlagfűfélék családjába tartozó növényekre, fogyasztása keresztreakciót válthat ki!