Menü Bezárás

A tudomány szerint egy szigorú anya gyerekéből nagyobb eséllyel válik sikeres felnőtt!

Mindig vita tárgyát képezi, még a szakemberek között is, hogy a szülőknek mennyire kell szigorúan nevelniük a gyereküket. Most azonban egy tudományos megközelítés szerint a szigorúbb szülők gyerekeiből válhatnak nagyobb eséllyel sikeres felnőttek, ezért lehet, hogy érdemesebb kissé szorosabban fogni azt a bizonyos gyeplőt.

A tudomány szerint egy szigorú anya gyerekéből nagyobb eséllyel válik sikeres felnőtt!

Az erről szóló tanulmányt 2015-ben az Institute for Social and Economic Research készítette, amelynek vezetője Ericka Rascon-Ramirez professzor volt, aki a Middlesex University munkatársa.

A kutatás 2004 és 2010 között, 15,500 iskoláslány bevonásával készült, akik életkora 13 és 14 év között volt.

A szakértők azt derítették ki, hogy a szigorúbban nevelt lányok önbizalma magasabb, és érzelmileg is érettebbek voltak, sőt közülük 4 százalékkal kevesebb esély mutatkozott arra, hogy korán teherbe essenek, mivel eleve felkészültebbnek mutatkoztak a nem kívánt terhesség elkerülése témában. Emellett a szigorúbb szülők lányai nagyobb eséllyel fejezték be az iskolát, mentek egyetemre, utána pedig helyezkedtek el egy jól fizető munkahelyen.

A kutatások azt igazolták, hogy a szigorúbb nevelésnek igenis van hatása a gyerek fejlődése szempontjából. A szakértők megállapították, hogy egy bizonyos fokú szigorúság esetén a gyerekből valóban nagyobb eséllyel válik sikeres felnőtt.

Philippa Perry pszichoterapeuta szerint a gyereknevelés során elengedhetetlen, hogy legyenek szabályok. Ha ezek a szabályok szigorúak, megtörténhet, hogy a gyerek, aki kihágást követ el, hazudni fog, hogy megússza a büntetést, de a szülőnek mindig az egyensúlyra kell törekednie, hogy a gyerek tudja, hogy amit tesz, annak következményei lesznek.

Az viszont fontos, hogy a nevelésnek nem szabad a félelemre épülnie, a szülőnek meg kell szilárdítani a tekintélyét, de ezt kommunikációval, empátiával, következetességgel és szeretettel kell elérnie.

Az a szülő, aki a nevelését a félelemre épít, ilyen következményekkel számolhat:

  • olyan szülő-gyerek kapcsolat alakul ki, amiből hiányozni fog a kölcsönös empátia;
  • a gyerek lázadó, ellenkező, akaratos lesz;
  • ez a nevelési módszer a gyereket a hazugságra, mások kigúnyolására ösztönzi;

A nevelés során a szülőknek inkább tanítaniuk kell a gyereküket, a gyerek a legjobban a szüleitől tanul. Törődéssel, szeretettel és odafigyeléssel minden gyermekből sikeres felnőtt lehet.

Forrás