Menü Bezárás

A tudósok szerint a férfiak agya csak 40 éves kor után érik be teljesen

Sokan hallhattuk már azt a megállapítást, ami szerint a felnőtt férfiak néha úgy viselkednek, mint a gyerekek. Egyesek meg vannak győződve arról, hogy a nő az, aki éretté teszi a párkapcsolatot. Ezért a tudósok úgy döntöttek, megvizsgálják, mennyiben helytálló ez a vélemény.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a férfi és női agy fejlődésének ütemét vizsgálták, valamint azt, mikor éri el az agy az érettség szintjét. Ezután összehasonlították az eredményeket, és levontak belőle néhány következtetést.

Így a tanulmány tudományos magyarázatot ad arra a széles körben elterjedt állításra, miszerint a férfiaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy az „életkoruknak megfelelően” viselkedjenek, mint a nőknek. Ennek az az oka, hogy a női agyban aktívabbak a neurális kapcsolatok, és a nők agya gyorsabban, hatékonyabban működik, mint a férfiaké.

A tanulmány társszerzője, Sol Lim megjegyezte: „Úgy tűnik, hogy a különbségek néhány évvel a születés után lesznek megfigyelhetők, majd fokozatosan eltűnnek 40 éves korig.”

Azt is elmondta, hogy az emberi agy anatómiailag és funkcionálisan is változik az életkorral, és ezek a változások hatékonyabbá teszik az idegsejtek közötti kapcsolatokat. A tudósok megállapították, hogy ez a folyamat a nőknél korábban kezdődik, mint a férfiaknál. Ez megmagyarázza, hogy egyes nők miért érnek korábban, mint a férfiak.

Miért érnek később a férfiak

A kutatás célja annak megállapítása volt, hogy az agy mely tulajdonságai alakulnak át az érettség elérésével, és melyek maradnak ugyanolyanok. MRI alkalmazásával a tudósok 121 önkéntes agyát vizsgálták, akiknek az életkora 4 és 40 év között volt. Nyomon követték a köztük levő különbségeket, figyelembe véve az alanyok nemét és életkorát.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár mind a férfiak, mind a nők agya azonos képességekkel és potenciállal rendelkezik, a férfiak agya gyakran mutatott késést a funkcionális hálózatok hosszútávú fejlődésében.

Akár 40 éves korig is eltarthat

Születéskor a férfiak és a nők körülbelül azonos számú agysejttel rendelkeznek. Ezek a sejtek képezik azokat az ideghálókat, amelyek felelősek az emberi tanulásért és fejlődésért. Ahogy az agy öregszik, idővel gyorsabb jelzési útvonalakat talál az egyes területek között.

A nőknél ez a folyamat korábban kezdődik, mint a férfiaknál, és ez megmagyarázza, hogy a nők miért érik el hamarabb az érettséget kognitív szempontból. A nők agya legalább néhány évvel megelőzi a férfiakét az agysejtek átszervezésének folyamatában, ezért hajlamosabb a hatékonyabb működésre.