Menü Bezárás

A vashiányos vérszegénység, avagy mire érdemes figyelni vasbevitelnél?

A vas alapvető ásványi anyag a szervezet számára, és számos élettani folyamatban vesz részt, az egyik legfontosabb a hemoglobin képződésében, ami a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéje. Tehát ha a szervezetben nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű vas, az a vérképzés zavarához vezet, tehát csökken a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek száma, vagyis a vashiány tehát anémiát (azaz vérszegénységet) okozhat.

Oletics Nikolett táplálkozás szakértővel beszélgetünk arról, hogy mit és hogyan érdemes enni, mit szükséges figyelembe venni, hogy mi ne tartozzunk az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegségben szenvedők közé.

„A vashiányos vérszegénység tünetei közé tartozhat a fáradtság, a gyengeség, a sápadtság, a szédülés, a légszomj, az ingerlékenység és a fejfájás vagy hideg végtagok is. Azonban ha valamelyik tünetet észleljük magunkon vagy akár többet is, ne álljunk neki az öndiagnosztizálásnak, hanem forduljunk szakemberhez. A diagnózis általában a vérvizsgálat során történik, amely magában foglalja a vas, a ferritin (vasraktár), a hemoglobin és a vörösvérsejtszám mérését” – mondta a Filantropikum.com-nak Oletics Nikolett.

A vashiányból fakadó vérszegénység több okból alakulhat ki. A táplálkozás szakértő szerint ilyen az alacsony vasbevitel, rossz vasfelszívódás, emésztőrendszeri problémák (például cöliákia vagy gyulladásos bélbetegség esetén) vagy a terhesség és szoptatás alatt megnövekedett vasigény nincs fedezve.

Oletics Nikolett kettőt emel ki. „Ami sokakat érinthet, az az alacsony bevitel és nem megfelelő felszívódása a vasnak. Azonban az étrendi vas felszívódása összetett folyamat, amelyet sok tényező befolyásol” – folytatja a szakember.

„A vasat két formában találjuk meg az élelmiszerekben: a heme vas és a nem heme vas. A heme vas a húsokban és a tengeri ételekben található, míg a nem heme vas a növényi forrásokból származik. A heme vas felszívódása hatékonyabb, mivel könnyebben hasznosul a szervezet számára.”

Napjainkban rengetegen szenvednek a puffadástól, a szakértő szerint sokan itt követik el a hibát
Oletics Nikolett, táplálkozási szakértő

A vas felszívódását számos tényező befolyásolja, ezeket vesszük végig a táplálkozás tanácsadóval.

„Vannak ételkombinációk, amik segíthetnek fokozni a vas felszívódását, ilyen a C-vitamin. Ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek C-vitamint tartalmaznak (pl. citrusfélék, paprika) együtt a vasban gazdag ételekkel.” De ha már szó esett a C-vitaminról, még két vitamint említ a szakember, ami fontos a vas hasznosulásához, ez pedig a folsav és a B12-vitamin.

Ezután azokat emeli ki, amik gátolhatják a vas felszívódását, ilyen a kalcium és koffein. „Tehát, ha vasban gazdag ételeket vagy vas-kiegészítőket fogyasztasz, érdemes elkerülni a kalciumban (tej, joghurt, sajt) és koffeinben (kávé, tea) gazdag ételeket vagy italokat” – fogalmazott Oletics Nikolett.

A vasraktárak a következő, ami szerepet játszik az esetleges vashiányos vérszegénység kialakulásában.

„A szervezetnek van egy olyan rendszere, amely szabályozza a vas raktározását és felszabadítását a vérbe. Ha a szervezetnek szüksége van vasra, akkor a raktárakból felszabadul, de ha a vasmennyiség a szükségesnél magasabb, akkor a raktárakba kerül” – mondta a szakember.

Végül pedig az emésztőrendszeri állapotát hozza szóba, hogy például a cöliákia vagy a gyulladásos bélbetegségek szintén befolyásolhatják a vas felszívódását.

A felszívódás folyamata tehát összetett és sok tényezőtől függ.

Ha valaki aggódik a vasbevitelével kapcsolatban vagy vashiányra gyanakszik, érdemes szakemberrel konzultálni, aki segíthet megfelelő étrendi tanácsokat adni. Emellett a vas-kiegészítők szedése is lehet szükséges, de ezeket is csak szakember ajánlásra szabad használni, mivel túlzott vasbevitel is problémákat okozhat.