Menü Bezárás

Abszurd tények a világról, ami hihetetlen, de valójában teljesen igazak

Az alábbi listán néhány érdekességet gyűjtöttünk össze, melyek noha olykor teljes képtelenségnek tűnnek, valójában kivétel nélkül igazak.

Az Amazonas-folyón (hossza közel 7 ezer kilométer!) egyetlen híd sem található. Egyedül a Rio Negro híd köthető hozzá, melyet 2010-ben adtak át és amely a Rio Negro-folyó két partját köti össze, ami az Amazonas egyik mellékfolyója.

A tigriseknek nem csak a szőrük csíkos, de a bőrük is. Ha pedig már itt tartunk: nincs két egyforma csíkozattal rendelkező tigris a világon, minden minta egyedi.

2012-ben egy ázsiai nő az izlandi utazása során önkéntesen csatlakozott egy ,,eltűnt nőt” kereső csoporthoz. Egy egész éjszakán át tartó keresgélés után kiderült, hogy igazából az ázsiai nő volt a keresett személy, akinek az eltűnését a családtagjai jelentették a rendőrségnek, miután nem tudták őt elérni telefonon. Az ázsiai nő nem ismert magára a személyleírás alapján, a többiek pedig azért nem ismerték fel, mert idő közben ruhát cserélt.

Ha nagy távolságot teszünk meg repülőgéppel, akkor a repülésünk útvonala, még véletlenül sem úgy néz ki, mint ahogy azt mi gondolnánk. Egyrészt azért, mert a kétdimenziós térképen rajzolt egyenes vonal semmiképp sem fedi a háromdimenziós Földgömbön rajzolt egyenest, másrészt azért, mert repülés közben is folyamatosan forog a Föld tengelye körül. Éppen ezért, ha például Indiából az USA-ba szeretnénk repülni, akkor az utunk Oroszországon, Anglián és Grönlandon keresztül fog vezetni.

Az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek az Egyesült Államok legnyugatibb pontja.

Hogy lehet az, hogy az Egyesült Királyság egyik pontjából átlátni Afrikába?! A válasz egyszerű: Gibraltár ugyanis egy brit tengerentúli terület, mely ugyan Spanyolország alatt található, ám mégis az Egyesült Királyság része. Gibraltár legdélibb pontjából pedig gond nélkül látni lehet Afrikát.

Számos feltételezés létezik arra, hogy miért álmodunk alvás közben. Egyes feltételezések szerint a növekedésünket és a fejlődésünket segítik, mások szerint a memóriánk és a testi funkcióink helyreállításában van szerepük, ám ezek mind csak feltételezések, nem létezik rá bizonyított magyarázat, hogy miért is álmodunk pontosan.

Furcsa mód az avokádó az egyik legmérgezőbb gyümölcs a Földön. A magja, a levelei, az éretlen termése és a szára is egyaránt mérgezőek. Legnagyobb veszélyt az állatvilágra, azon belül is főként a madarakra jelent. Ettől függetlenül nekünk embereknek az érett avokádó fogyasztása teljesen biztonságos.

Az emberi nyelv mintája éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomataink.

Albert Einstein Izrael elnöke lehetett volna, de visszautasította a felkérést.

A részben Oroszországhoz, részben pedig az Egyesült Államokhoz tartozó Diomede-szigetek az egyik legérdekesebb hely a Földön. Bár az egymás melletti szigetek szinte egy köpésre vannak egymástól, mégis 23 óra időeltolódás van közöttük, mivel pontosan közöttük húzódik a dátumválasztó hosszúsági kör.

Létezik egy úgynevezett “párizsi szindróma”, mely leggyakrabban a japán turistáknál jelentkezik. Ez a szindróma a francia főváros iránti csalódás okán jön létre, amit az okoz, hogy az interneten látott képeken sokkal gyönyörűbbnek gondolják a turisták a várost, mint amilyen a valóságban. A franciaországi japán konzulátusnak külön forródrótot kellett létrehoznia, hogy ezeket a pszichológiai eseteket kezelni tudják.

A barna szemek valójában kékek, amik az írisz felső rétegeiben található melanin miatt látszódnak barnának. Greg Homer amerikai biológus ezért egy külön céget hozott létre, hogy kidolgozza a barna szemeket kékké tevő ,,csodaszert”, mely a tervek szerint hamarosan elérhető is lesz.

A Puma és az Adidas sportszergyártó cégeket két, egymással összevesző testvér alapította.

3 oka van annak, hogy a papírvágta apró sebeket aránytalanul fájdalmasnak érezzük:

Egyrészt, mert a vágás legtöbbször az ujjbegyeinket éri, ahol rengeteg idegvégződés, nyomás- és fájdalomérzékelő receptor található.

Másrészt, mert a papír szélei csak távolról nézve tűnnek egyenesnek, valójában ,,nemezeléssel”, vagyis összepréseléssel állítják elő, így a szélei igazából recések, tehát szinte roncsolják a bőrünket, ami sokkal jobban fáj.

Harmadrészt pedig azért, mert a papírlap nem ejt mély vágást, éppen csak a bőr felszíni rétege alá jut be, vagyis nem keletkezik vér a vágás során. Ez csak azért probléma, mert így a sebet nem borítja be a vér, hanem egyszerűen nyitva marad és ki van téve a levegő okozta irritációnak, amit mi persze kínzó fájdalomként élünk meg.

Az emberi agy éppen úgy reagál a társadalmi elutasításokra, mint a fizikai fájdalmakra.

Hogy alvás közben ne sodródhassanak el egymástól, a tengeri vidrák egymás mellső lábait átölelve alszanak.

Sokkal nagyobb az esély rá, hogy meghalunk a lottószelvény feladása közben, mint arra, hogy megnyerjük a főnyereményt.

Éjjel, alvás közben a csigolyáink kilazulnak és megnyúlnak, melynek következtében reggelre 1%-kal magasabbak vagyunk, mint este, lefekvéskor.

Egy átlagos matrac súlya megduplázódik 10 év alatt a benne található poratkák és a testünkről leváló bőr-részecskék felhalmozódása miatt.