Menü Bezárás

Aszfalton közlekedő vonatok: forradalmian új találmány a vasúti forgalomban!

Az aszfaltra felfestett síneken a megszokott forgalomban közlekednek Szecsuán tartományban, Yibin városban a vonatok.

Kétéves tesztelés után végre üzembe léptek a várva-várt csodahibridek. Az autonóm gyors vonatok (TRA), akárcsak a vezető nélküli járművek GPS és LIDAR (Light Detection and Ranging) vezérléssel mennek hihetetlen pontossággal a virtuális síneken.

Abban az esetben, ha az előre eltervezett útvonal túlságon zsúfolt lenne, egy forgalmi dugó vagy egy baleset következtében, akkor pillanatok alatt egy másik “pályára” tér át a vonat. Ezt a műveletet jelen pillanatban még csak emberi vezérlés segítségével tudja végrehajtani.

A TRA vonat gumikerekeken közlekedik, 70 km/órás sebességgel, de ugyanolyan hatékonysággal, akárcsak a sínen közlekedő vonatok. A három vagonból álló szerelvény 300 személy szállítására alkalmas. Szükség esetén 5 vagonra bővíthető, és akkor 500 személyt tud szállítani. Egy lítium akkumulátor segítségével működik, mely 40 km-en keresztül elegendő.

Az akkumulátor minden állomáson újratölthető, 30 másodperc alatt 3-4 kilométeres út megtételére, 25 km-hez viszont már 10 percet kell tölteni. A sínek nélküli vonat legnagyobb előnye a kiadások csökkentése, és így a működéshez szükséges terület kialakítása is sokkal költséghatékonyabb.

A Yibin városában működő vonat a központból indulva, mintegy 17 km-es útszakaszt tesz meg, 160 millió dollárba került, és 10 ezer utast szállít naponta. Miután csatlakozni fog a környéken levő nagysebességű vonatokhoz, naponta 25 ezer utast fog kiszolgálni.