Menü Bezárás

Az 1896-os hógolyócsata a bizonyíték arra, hogy az emberek akkor sem vágytak másra, csak önfeledt boldogságra

Ez a szívmelengető 1896-os felvétel is arról árulkodik, hogy az emberi játékosság nem ismer határokat, legyen szó akár a modern világról akár őseink idejéről.

Az 1896-os felvételen a férfiak a korhoz hűen öltönyben és szövetkabátban láthatóak, míg az asszonyok buggyos ujjú ruháit hófehér kötények díszítik.

A felvételen az 1896-os Franciaország Lyonja elevenedik meg, amikor is egy átlagos téli nap a helybéli nők és férfiak a nagy hóban hócsatába kezdtek, akárcsak a gyermekek. A játékos tömeg még az arra fele bicikliző úriembert sem kíméli, hiszen őt is elérik a hólabdák támadásai, ám a revans sem várat magára.

Az egész jelenet annyira idilli, mintha csak egy előre megrendezett filmet láthatnánk, ám valójában a spontán örömteli hócsata csupán egyetlen célt szolgál: örömöt okozni egy hideg téli napon az résztvevőknek.

A Twitteren feltűnt felvételnek mára már több mint 64.000 megtekintése lett és a New York Times nyomozása alapján, a kis felvételt nem mások készítették, mint a Lumiere fivérek, akiknek a neve onnan lehet ismerős számunkra, hogy ők voltak a korai filmgyártás egyik úttörő figurái.

Az eredeti felvétel természetesen fekete-fehér, ám a modern technológiának köszönhetően a filmes szakemberek színt és élességet vittek a vidám jelenetekbe, így mai szemmel is egészen élvezhető végeredményt láthatunk.

Valamiért annyira magával ragadó ez a kis szösszenet, ugyanakkora mai modern felfogásunkkal kissé nehezen összeegyeztethető egy ennyire spontán, gyermeki és önfeledt felnőtt megnyilatkozás. Pedig az akkori embereknek sem volt könnyebb vagy jobb, mint most nekünk, ám valamiért ők mégis megtalálták az örömöt még a legapróbb dolgokban is.

Lehet, hogy nekünk is könnyebb lenne, ha olykor engednénk a bennünk élő gyereknek és átadnánk magunkat az önfeledt mókának, nem rágódván azon, hogy mit szólhat majd mindezért a külvilág.