Menü Bezárás

Az albérlő megosztott egy olcsó megoldást, amivel csökkenteni lehet a páralecsapódást az ablakokon

A páralecsapódás télen komoly problémát jelenthet, különösen azoknak, akik albérletben laknak, és nem cserélhetik ki a rosszul szigetelő ablakokat. Éppen ezért néhány albérlő megosztott egy-két tippet, amivel könnyen és olcsón csökkenteni lehet a páralecsapódás mértékét.

A hőmérséklet csökkenésével sokan ébrednek arra reggelente, hogy otthonuk ablakain lefolyik a kondenzvíz, ami hosszú távon penészedéshez vezethet.

Ha ezzel a problémával szembesülsz, akár azért, mert albérletben élsz, és nincs lehetőséged kicserélni az ablakokat, akár azért, mert szimpla, egyrétegű üveglapból készült ablakról van szó, ezek a tippek segíthetnek csökkenteni a páralecsapódást, ami kész rémálom lehet a téli hónapokban.

Egy brit felhasználó nemrég megosztott egy videót a Redditen, amin éppen egy ablakporszívóval tisztítja meg az üveget a nedvességtől. A hozzászólásokban azonban sokan olcsóbb módszereket javasoltak a probléma megoldására.

Az egyik felhasználó például megosztotta a saját „nem állandó megoldását”, ami azonban szerinte rendkívül hatékony: „Te is albérletben élsz? Szóval keveset tehetsz ez ügyben. Gondoltál már erre a nem végleges megoldásra?” – kérdezte, és megosztott egy linket egy mágneses ablakszigetelő plexiüveg készletről, ami helyettesítheti a dupla üvegezést, és jóval olcsóbb megoldás lehet – írja a Mirror.

A weboldalon található leírás elmagyarázza, hogy lehet felszerelni az általuk kínált terméket az ablakokra. Bár a készítők hozzáteszik, hogy ez nem jelent tökéletes megoldást, és nem szünteti meg teljesen a páralecsapódást, hozzáteszik, hogy képes csökkenteni azt, és az eredmény kifejezetten látványos lehet.

A páralecsapódás akkor következik be, amikor a meleg levegő nedvességtartalma leülepszik a hidegebb felületen – minél hidegebb a levegő, annál kevesebb nedvességet képes megtartani.

Az ablak felülete pedig jellemezően hidegebb, mint a szoba levegője, ezért csapódik le rajta a nedvesség. Bár a plexiüveg nem oldja meg teljesen ezt a problémát, jelentősen csökkentheti azt, mivel a plusz szigetelés segít megőrizni a hőt a lakásban.

A tanács több felhasználó tetszését is elnyerte, és sokan elhatározták, hogy tesznek egy próbát.

„Ez zseniális, fogalmam sem volt róla, hogy ilyesmi egyáltalán létezik” – írta az egyik hozzászóló. Egy másik pedig hozzátette: „Köszönöm, hogy megosztottad ezt, az albérletemben minden ablak dupla üvegű, egyet kivéve, és most megpróbálkozok ezzel. Eddig nem tudtam, hogy létezik ilyesmi.”