Menü Bezárás

Az emberi élet 7 éves ciklusai, ami rád is érvényes!

Minden 7 évben egy új életszakaszba lépünk. Ezek a ciklusok alakítják az életünket, ezek határozzák meg, hogy milyen mértékű sikereket fogunk elérni, vagy hogy épp mennyire leszünk boldogak, ezért nem árt tisztában lenni ezekkel a 7 éves szakaszokkal.

0-tól 7 éves korig:

Ilyenkor erős kapcsolat áll fenn az édesanyánkkal. A világ megismerése horizontális síkon történik. Kialakulnak az érzékeink. Az anya illata, teje, hangja, melegsége és puszijai az első dolgok, amelyeket érzékelünk. Ez az időszak általában akkor zárul le, amikor a gyerek kilép az anya közvetlen védelméből, és elindul felfedezni a külvilágot.

7-től 14 éves korig:

Erős kapcsolat alakul ki az apával. A világ megismerése itt már vertikális síkon történik. Kialakul a személyiség. Az apa válik a leghűségesebb társunkká a világ felfedezésében. A gyerek szereti az édesanyját, az édesapját viszont csodálja.

14-től 21 éves korig:

Megkezdődik a társadalom elleni lázadás. Anyagi ismereteket szerzünk. Kialakul az intellektus. Kezdetét veszi a kamaszkori válság. Kialakul bennünk a vágy, hogy megváltoztassuk a világot, és leromboljuk a fennálló rendet. A kamasz a családot és a társadalmat egyaránt támadja. Minden iránt szenvedélyesen érdeklődik, ami kifejezi a lázadását: a hangos zene, romantikus kapcsolatok, önállóságra való törekvés, a jelenlegi környezetéből való kitörés, szélsőséges szociális csoportokkal kialakított kapcsolatok, anarchista elvek, a régi, hagyományos értékek szisztematikus tagadása. Ez az időszak akkor ér véget, amikor elhagyjuk a családi fészket.

21-től 28 éves korig:

Ekkor illeszkedünk be a társadalomba. Megállapodunk a lázadás után. Mivel kudarcot vallottunk a világ megváltoztatásában, megpróbálunk beilleszkedni abba, de úgy, hogy megpróbálunk jobbak lenni, mint az elődeink. Jobb munkahelyet keresünk, mint ahol a szüleink dolgoznak. Jobb életet próbálunk teremteni magunknak. Azon vagyunk, hogy a családunk boldogabb legyen, mint a szüleink voltak. Kiválasztjuk az élettársunkat, és felkészülünk rá, hogy kialakítsuk a saját családi fészkünket. Ez az időszak rendszerint a házasságkötéssel zárul.

Ettől a pillanattól kezdve az ember teljesítette küldetését és megszüntette a kapcsolatot az első védőburokkal: a családjával.

28-tól 35 éves korig:

A családi fészek kialakítása. A házasságkötés, lakásvásárlás, autóvásárlás után megszületnek az első gyerekek. Felhalmozódnak az értékek az új családban. Azonban, ha az előző 4 ciklus nem zárult le sikeresen, tönkremehet a családi fészek. Ha az anyával való kapcsolat nem alakult megfelelően, akkor ez igazi terhet róhat az újdonsült vejére/menyére. Ha az apával való kapcsolat nem volt megfelelő, akkor beavatkozhat a friss házasok életébe, ami konfliktusokhoz vezet.

Ha nem éltük ki a világ elleni lázadás periódusát, problémáink lehetnek a munkahelyünkön. Ha a fejlődési szakaszok nem alakultak megfelelően, 35 éves kor körül nagyon gyakran kirobbanhat egy válság. Ekkor következnek be a válások, a munkahely elvesztése, a depresszió.

35-től 42 éves korig:

Mindent a nulláról kell újrakezdenünk. A krízis elmúltával, tanulva a hibáiból, az ember újra felépíti a szétesett életét. Ez az az időszak, amikor az elvált emberek életében új párkapcsolat jelenik meg. Most már megkíséreljük előre látni, mit várhatunk a másik nemtől.

A társadalommal való viszonyunkat ugyancsak újra kell értelmeznünk. A munkahelyet már az alapján választjuk meg, hogy mennyire érdekes, és mennyi szabadidőnk marad mellette. Miután az első saját család és élet összeomlott, az ember erős késztetést érez rá, hogy megteremtsen egy másodikat. Új házasság, új munkahely, új kapcsolatok. Ha sikeresen megszabadultunk a múlt kísértő árnyaitól, ez a próbálkozásunk már sikeresebb lehet, mint az előző. Ha azonban nem tanultunk a hibáinkból, újra elkövetjük azokat.

42-től 49 éves korig:

Itt már megkezdődhet a társadalom „meghódítása”. Miután az ember második próbálkozásra sikeresen felépítette a családját és az életét, elkezdi elégtétellel eltölteni a családi élet, a gyerekeivel való kapcsolat, a munka, stb. Ez a győzelem két új viselkedéstípust eredményez.

Ha az ember az anyagi jólétre fekteti a hangsúlyt, akkor több pénzre, nagyobb kényelemre és hatalomra tesz szert. Ha azonban a hangsúly a lelki életen van, akkor megkezdődik a végleges, autentikus személyiség kialakítása. Ez az időszak rendszerint az önazonosság válságával ér véget, amikor olyan fontos egzisztenciális kérdéseket teszünk fel magunknak, mint: miért vagyok itt? Mit tehetnék azért, hogy az életem teljes legyen?

49-től 56 éves korig:

A spirituális forradalom időszaka. Ha az ember sikeresen újjáépítette a családját és az életét, akkor most bölcsességre vágyik. Ha őszintén és elhivatottan fog hozzá, ennek a keresésnek nincsenek határai, és élete végéig eltarthat.

Kivonat Bernard Werber Angyalok birodalma című könyvéből.