Menü Bezárás

Az energiavámpírok 5 típusa: így kezeld őket, ha nem akarod, hogy leszívják az energiádat

Mindenkinek a közvetlen környezetében van egy energiavámpír, aki lehet kolléga, családtag, szomszéd, ismerős, egy olyan személy, aki folyamatosan panaszkodik valamire, és közben mások pozitív energiájával táplálkozik.

Ha egy energiavámpírral beszélgetsz, utána úgy érzed, hogy több óra szükséges ahhoz, hogy lelkileg regenerálódj. Biztos ismerős neked is az az érzés, hogy olyan, mintha kicsavartak volna, fáradtság és reménytelenség lesz úrrá rajtad.

Különböző típusú energiavámpírok léteznek, tanuld meg, hogy hogyan ismerheted fel őket, így idejében megakadályozhatod, hogy ellopják az energiádat.

1. A nárcisztikus

A nárcisztikus személyt semmi más nem érdekli saját magán kívül. Állandóan csak azt hajtogatják, hogy mindenki tartozik nekik, hiszen ők annyira figyelmesek és önfeláldozóak. Egyáltalán nem tudják beleképzelni magukat mások helyzetébe, teljes mértékben hiányzik belőlük az empátia.

Ha nem fogadod meg a tanácsait, akkor nagyon megsértődik, hiszen az egyetlen igazság a világon az, amit ő mond. Nem érdemes vele soha vitába keveredni, inkább mindent jobb, ha rá hagysz. A legjobb védekező módszer ellene a rendíthetetlen önbizalom, ne engedd, hogy eltiporjon.

2. Az áldozat

“Én vagyok a világ legszegényebb és legboldogtalanabb embere” – állítja az áldozat-típusú energiavámpír. Az ilyen ember úgy gondolja, hogy az egész világ ellene van, és az Univerzum célja az, hogy ő boldogtalan legyen. Azzal szívja el az energiádat és az életerődet, hogy folyamatosan panaszkodik valamire.

Soha nem fogadja meg senkinek a tanácsait, de minden helyzetben szüksége van a visszaigazolásra, a jóváhagyásra. Hallgasd néhány percig, majd a saját érdekedben szinte észrevétlenül válts témát. Ha ez nem működik, akkor próbáld elmagyarázni neki, hogy az állandó panaszkodás nem fog segíteni, ha ő maga nem akar változtatni a helyzeten.

3. A vezér

Egy párkapcsolatban, vagy akár a munkahelyi környezetben nagyon nehéz lehet, ha van egy úgynevezett vezéregyéniség, aki mindig irányítja a dolgokat, és közben még energiavámpír is. Senki sem kedveli azt a domináns főnököt, aki mindig azzal fenyegetőzik, hogy márpedig azt kell tenni, amit ő akar.

Létfontosságú számára, hogy mindig ő irányítson, és mindent meg is tesz azért, hogy elérje a célját. Legjobb védekezési taktika vele szemben, hogy ha világosan és egyértelműen felállítod a határokat, és elmondod, hogy számodra, mi az, ami még elfogadható, és mi nem. Amikor felállítod a korlátokat, a vezér típusú energiavámpír azonnal faképnél hagy, és más áldozat után néz.

4. A beszédes

Ez a leggyakoribb típusú energiavámpír. Állandóan locsog, fecseg, egy percig sem tud csendben maradni, minden gondolatát megosztja másokkal, nagyon fogékony a legújabb pletykákra, vicceket mesél. Mindig belefojtja a szót a beszélgetőpartnerébe, de alapjában véve nem is érdekli, hogy mit gondol, vagy érez más.

Állandóan kényelmetlen kérdéseket tesz fel, nem gondolja meg, hogy hol a határ. A legjobb megoldás, ha nem kezdesz ilyen emberekkel beszélgetni, de ha mégis muszáj, akkor vedd lazán a dolgokat, keress valami szórakoztató témát.

5. A drámakirálynő

Elefántot csinál a bolhából, mindent problémának lát, és azt még fel is nagyítja. Ha egy megbeszélt találkozót elhalasztasz vele, akkor teljesen kiborul, és az is lehet, hogy hosszú időn keresztül nem fog hozzád szólni.

Nem egyszerű, de próbáld meg teljes mértékben figyelmen kívül hagyni az ilyen típusú embert, nem engedheted meg, hogy befolyásolja a mentális egészségedet. Ne engedd meg neki azt az elégtételt, hogy felidegesítsen, vagy rossz kedved legyen tőle!