Menü Bezárás

Az eper az egyik legtöbb mérget tartalmazó gyümölcs, súlyos betegségeket okozhat hosszútávon

Egy kormányzati tesztprogram keretében ellenőrizték az Egyesült Királyságban árusított friss termékeket, amelyek egy részét a tengerentúlról importálták, és megállapították, hogy több zöldség és gyümölcs is rendkívül káros vegyi anyagokat tartalmaz.

A lista élén az eper állt, az ellenőrzött mennyiség 95 százaléka tartalmazott PFAS-t. A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amelyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. „Örök vegyi anyagoknak” is nevezik őket, mivel nem bomlanak le, és megmaradnak a szervezetben valamint a környezetben.

A PFAS vegyi anyagokat növényvédő szerekben és háztartási termékekben, például tapadásmentes serpenyőkben, ruházati cikkekben, kozmetikumokban, élelmiszercsomagolásokban és tűzoltóhabban is használják – írja a Daily Mail.

Ezek a vegyi anyagokat súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, beleértve a rákot, a magas koleszterinszintet, a csökkent veseműködést, a pajzsmirigybetegségeket, az alacsony termékenységet, a legyengült immunrendszert és az alacsony születési súlyt csecsemőknél.

Az eper mellett a toxinokat tartalmazó élelmiszerek között volt még szőlő (61 százalék), cseresznye (56 százalék), spenót (42 százalék), paradicsom (38 százalék) és őszibarack (38 százalék).

De más gyakori termékekben is találtak ilyen anyagokat kisebb arányban, például a megvizsgált burgonya és alma 2 százalékában.

„Tekintettel arra, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, amely a PFAS-okat súlyos betegségekkel, például a rák kialakulásával hozza összefüggésbe, mélységesen aggasztó, hogy a brit fogyasztóknak nem marad más választásuk, mint hogy bevigyék ezeket a vegyi anyagokat, amelyek egy része hosszú ideig a szervezetükben maradhat” – nyilatkozta Nick Mole, a Pesticide Action Network UK (PAN UK) munkatársa.

Mivel egyes műanyag élelmiszercsomagolások is szennyezettek PFAS-okkal, és a PFAS-ok jelen vannak az Egyesült Királyság és más országok ivóvizében és talajában is, a szakértők egyetértenek abban, hogy minél gyorsabban be kellene tiltani ezek használatát az élelmiszeriparban.

A kis mennyiségeket biztonságosnak tekintik, bár az Új-Dél-Walesi Egyetem tanulmánya szerint a globális talajvízminták 69 százaléka meghaladta a biztonságos határértékeket.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 25 PFAS- tartalmú peszticidet használnak, amelyek közül hatot nagyon veszélyesnek minősítettek. A PAN UK sürgeti a kormányt, hogy tiltsa be ezeket, és támogassa a gazdálkodókat abban, hogy biztonságosabb alternatívákat találjanak.

Tavaly az Egészségügyi Világszervezet a PFAS egyik típusát, a PFOA-t első kategóriájú rákkeltő anyagnak nyilvánította. Különös aggodalomra ad okot a toxinoknak való gyerekkori kitettség, mivel ez fejlődési késésekkel, viselkedésbeli változásokkal és felgyorsult pubertáskorral hozható összefüggésbe.

„A PFAS-ok olyan, teljes mértékben emberi eredetű vegyi anyagok csoportja, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek a bolygón, mára pedig a világ minden egyes sarkát beszennyezték” – mondta Dr. Shubhi Sharma, a CHEM Trust nevű jótékonysági szervezet munkatársa.

„A legkevesebb, amit tehetünk, hogy a PFAS-ok használatának betiltásával nem növeljük tovább ezt a mérgező terhet” – tette hozzá. Forrás